Да поискаш увеличение на заплатата не е лесно, особено за жените. Според проучване на сайта за обяви за работа Indeed, проведено през 2024 г., повече от половината жени по света никога не са искали увеличение на заплатата си. Но от 43%, които са поискали, три от всеки четири са получили исканото увеличение.

Освен това 61% от жените в световен мащаб смятат, че "трябва да работят по-усилено за признание, отколкото колегите им мъже", сочи проучването, в което са участвали над 14 500 жени в 11 държави.

Една азиатска страна се отличава от останалите: Индия. Жените в Индия са най-уверени, като 65% от анкетираните са заявили, че в миналото са искали увеличение на заплатата.

"Анкетираните жени в Индия са постоянно по-оптимистично настроени от тези в други части на света", казва Нишита Лалвани, маркетинг директор за Индия и Югоизточна Азия в Indeed, пред CNBC. “Индийските жени също така съобщават, че са по-удовлетворени от мерките, които техните работодатели предприемат за преодоляване на разликата в заплащането на жените и мъжете”.

За контраст, жените в Япония и Сингапур са най-малко уверени, когато става въпрос за искане на увеличение на заплатата, показва проучването. Само 13% от тези в Япония и 32% в Сингапур са заявили, че вече са искали увеличение на заплатата.

В световен мащаб 24% от анкетираните жени казват, че им липсват възможности да поискат, а 28% - че се страхуват от негативни последици. Освен това 28% от представителите на нежния пол, участвали в допитването, са заявили, че не са имали увереността да повдигнат въпроса.

"Жените като цяло намират за по-голямо предизвикателство да се самопредложат за повишение и/или увеличение на заплатата", казва Айлин Тан, главен директор по човешките ресурси в AIA. "Още в началото на кариерата си научих, че трябва да сме готови да излезем от зоната си на комфорт, защото всички възможности ще дойдат със свой собствен набор от рискове."

CNBC дава шест съвета за това как най-добре жените да се ориентират в преговорите за заплата, позовавайки се на експерти по човешки ресурси.

Направете проучване

“Преди разговора е важно да намерите данни за референтните стойности на заплатите за вашата роля онлайн и да ги обсъдите с колеги, за да сте най-добре информирани, преди да влезете в срещата”, казва Пуджа Чабриа, кариерен експерт и ръководител на редакционния отдел за Азиатско-тихоокеанския регион в LinkedIn.

Според нея е задължително “да имате ясна представа" за това какво според вас трябва да бъде възнаграждението ви преди дискусията.

Бъдете уверени

Въпреки че провеждането на разговор за заплатата може да бъде обезсърчително, в крайна сметка добрата подготовка ще ви помогне да намерите увереност. Предварително проиграване на разговора с приятел или ментор също може да ви помогне да определите начини за усъвършенстване на изказа си.

"Винаги съм вярвала, че са необходими много усилия, за да изглеждаш сякаш правиш нещата без усилие. Така че увереността винаги ще идва от яснотата на мисълта, от това, че сте наясно какво ви очаква", добавя Чабриа.

Важно е също така да разберете какво интересува вашия мениджър и компания и да имате предвид това по време на разговора. В края на краищата целта на преговорите е да се постигне "взаимноизгоден резултат".

Подгответе се за представянето си

Подготовката на вашето представяне трябва да започне преди разговорът да се състои. Важно е да включите конкретни постижения и да сте готови да отговорите на евентуални възражения от страна на вашия ръководител.

"Бъдете много ясни за това какво ще кажете на мениджъра си, като започнете с представяне на вашата стойност и даване на примери за еталони в бранша. Важно е също така да обърнете внимание на проблемите, които биха могли да бъдат свързани с бюджетни ограничения", казва експертът по човешки ресурси.

Освен това "наличието на ментор, който да се застъпи за вас, е от ключово значение", добавя на свой ред Айлин Тан от AIA. "Моят наставник ми помогна да изградя увереност и ми осигури добри съвети."

Насрочете среща

Важно е да насрочите среща предварително и да уточните, че искате да обсъдите възнаграждението и кариерното си развитие. Не подхвърляйте разговора на мениджъра си неочаквано и не го формулирайте небрежно.

Освен това подходете стратегически към времето на срещата.

"Например, ако всички са много заети с пускането на нов продукт на пазара и са се събрали на едно място, може би това не е подходящият момент", казва Тан.

Покажете своята стойност

"Показвайте, а не разказвайте". Това е едно от основните правила при преговорите за заплата.

Изключително важно е да представите примери за това как сте помогнали за решаването на проблеми и за създаването на положително въздействие в миналото. Количественото представяне на примерите ви с цифри също може да ви помогне по време на преговорите.

"Съобщете за въздействието, което сте постигнали чрез ролята си, чрез работата си, чрез резултатите си, като го обвържете с целите на компанията и екипа си", съветва Чабриа.

Бъдете професионалисти

"Бъдете страстни, но не и емоционални", казва още тя.

Обсъждането на заплатата може да бъде емоционално натоварващо, но е задължително да се запази професионализъм по време на разговора. Изразете благодарност към ръководителя си и бъдете отворени за обратна връзка.

Избягвайте изказвания като "Заслужавам го" или "Това не е справедливо", съветва още експертът.