Награденият с "Оскар" документален украински филм "20 дни в Мариупол" е част от програмата на фестивала "София филм фест", който започва на 13 март.

Прожекцията на разтърсващия разказ от първо лице за първите дни от нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. е на 26 март в зала "Славейков" във Френския институт. В 18:00 ч. ще има дискусия с журналистите Ариан Шьомен и Бойко Василев, прожекцията ще започне в 19:30, а след нея ще има разговор с публиката. Входът за събитието е свободен, но с предварително записване.

Филмът на Мстислав Чернов проследява екип украински журналисти, който пристига в стратегическия източен пристанищен град Мариупол в навечерието на руската инвазия в Украйна. По време на последвалата обсада и нападение, докато жителите бягат от бомбите, а достъпът до електричество, храна, вода и лекарства е отрязан, екипът – единствените журналисти, останали в града – се бори да отрази жестокостите и да изпрати кадрите си на света. Накрая, обградени от руски войници, те се укриват в болница, без да имат представа как ще избягат. След като стават свидетели на толкова много смърт, режисьорът Чернов и колегите му се питат дали репортажите им ще имат значение. Но оцелелите жители на града ги умоляват да се погрижат света да стане свидетел на случващото се.

Филмът е съвместна продукция на Associated Press и програмата FRONTLINE на PBS - северноамерикански обществен оператор и нетърговска, безплатна телевизионна мрежа.

Когато получи статуетката за най-добър документален филм, Чернов каза:

Това е първият „Оскар“ в украинската история и за мен е чест. Вероятно ще бъда първият режисьор на тази сцена, който ще каже, че би желал никога да не е правил този филм. Бих го разменил срещу вариант, в който Русия не напада Украйна.

Чернов призова Русия да прекрати агресията в Украйна „Бих желал руснаците да освободят всички заложници, всички войници, които защитават земята си, всички цивилни, които са в техните затвори", сподели от сцената на филмовите награди той.

„Можем да направим така, че тази историческа грешка да се поправи и истината да възтържествува, а жителите на Мариупол и тези, които са дали живота си, никога да не бъдат забравени. Защото киното формира спомени, а спомените формират историята“, добави Чернов.

Речта му завърши с призив на родния му език: „Слава на Украйна!“

По време на отразяването на инвазията Чернов се сблъсква с доста различни реакции на присъствието на екипа на място. Някои благодарят на журналистите, че си вършат работата. Други ги наричат проститутки. Лекарите ги призовават да заснемат грозни сцени с ранени и мъртви деца, за да покажат на света какво е било извършено.

Само около 40 минути от заснетия материал достигат до света в реално време поради лошата комуникация, но когато Чернов и колегите му най-накрая успяват да си тръгнат, той решава, че трябва да направи нещо с 30-те часа, които имат на лента.

Днес постигнатият от филма успех предизвика вълна от емоции в украинските социални мрежи.

"Светът видя истината за престъпленията на Русия. Справедливостта побеждава", пише ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак в X.

Ирина Герашченко, депутат от прозападната опозиция коментира във Facebook, че това е „Историческо и същевременно тъжно събитие”, добавяйки: "Благодаря на създателите на този ужасяващ филм".

Наградата се присъжда в момент, когато украинската армия се бори на фронта, а помощта от Запада намалява. В САЩ, най-важният военен съюзник на Киев срещу Русия, пакетът от помощи в размер на 60 млрд. долара е блокиран от месеци в Конгреса на фона на разногласията между републиканци и демократи.