Макар че родината на кафето са високите части на Етиопия, най-ранният метод на приготвянето му като напитка е популяризиран в Османската империя.

През XVI в. губернатор от Йемен донася в двореца на султан Сюлейман в Истанбул, тогава Константинопол, кафеени зърна, които се изпичат, смилат и добавят към вода. Тази смес се вари със захар в меден съд, наречен джезве, на горещ пясъчен огън.

Първата кафетерия в историята е открита в Истанбул през 1554 г., а до първата половина на XVII в. в града са открити още около 600. Тогава се заражда културата на кафето такава, каквато я познаваме днес, разказва BBC.

И все пак, не си представяйте Starbucks, шегува се Гизем Салджигил Уайт. Над десетилетие тя работи за въвеждането на уникалните турски обичаи и почит към кафето в САЩ чрез своята компания Turkish Coffee Lady.

С богатата си традиция, турското кафе е включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство през 2013 г.

Кафето е основен елемент на социални събития в Турция, като участва в церемонии по годеж, семейни събирания и празници.

Един от най-интересните ритуали обаче е kahve fali или fal – древното изкуство да се четат предсказания за бъдещето по утайката на дъното на чашата.

Традицията може да се проследи до харема на султан Сюлейман, тъй като жените нямали достъп до обществени кафенета. В харема били допускани гадатели, които да разчитат фигурите, останали в утайката.

В други култури гадаенето се практикувало с чаени листа или винени утайки, но в Истанбул утайката от кафе бързо се превърнала в предпочитано средство за комуникация. Ритуалът бил начин за обмен на новини и клюки, включително кои съпруги са предпочитани от султана, обяснява Гизем.

Повече от 500 години по-късно тасеографията (практиката на гадаене по утайка от кафе или чаени листа) все още има голяма сила в Турция.

В някои традиционни кафенета гадателите предлагат духовни напътствия, но ритуалът се развива и за съвременната публика. Милиони турци са абонирани за приложения, които предлагат гледане на кафе с помощта на изкуствен интелект или ги свързват с виртуални гадатели.

Повечето чуждестранни посетители, които търсят гадатели, се насочват към ярките светлини на авеню Истиклял в Истанбул, където неонови табели показват карти таро, а ясновидци с дебели очни линии и кадифени шалове очакват клиентите си в затъмнени помещения.

Една от тях е Роза Мутлу, която умее да чете съдбите на посетителите, докато разяснява сложните правила и ритуали, свързани с турското кафе.

Обяснява, че гадаенето е матриархален ритуал, който се предава от майка на дъщеря или от баба на внучка. Самата Мутлу става популярна още в гимназията, когато открива таланта си да тълкува бъдещето.

Традицията повелява след като изпиете кафето си и на дъното остане само утайката, да си пожелаете нещо. После завъртате чашата три пъти и я поставяте с лице надолу върху чинийката за пет минути, за да се утаи.

Върху чашата поставяте пръстен или монета, в зависимост от това дали искате да се съсредоточите върху отношения или бизнес. Накрая повтаряте фразата neyse halim çiksin falim ("какъвто и да съм, нека да е в моята чаша") и откривате какво се е образувало на дъното.

Тук идва ролята на гадателката, която преминава през речника на моделите и формите, опитвайки се да разкодира животни, числа и букви. Птицата например е предзнаменование за добри новини, конят - за принц или принцеса, рибата - за късмет, а змията - за враг.

Разчитането не е свързано само със символите, но и със сенките, размерите на формите и, което е жизненоважно, с енергията на пиещия кафе.

"Ние не преувеличаваме предсказанията си, но те помагат да се ориентирате по пътя си", казва Мутлу.

С други думи, хората не бива да приемат пророчествата за разводи, бременности или промени в кариерата като чиста истина, въпреки че според Мутлу много от посетителите й са се свързвали с нея, за да потвърдят необичайността на показанията й.

"Имам по-близки отношения с хората благодарение на кафето. Чрез него можем да си говорим за всичко - от семейните притеснения до тревогите в ежедневието. Това е кратък път към диалог", допълва гадателката.

Юнка Огюз е още в началото на 20-те си години, но твърди, че този ритуал е изключително популярен сред младите жени в Турция. За нейното поколение обаче, традицията се измества и към виртуалното пространство.

През 2017 г. моделът и инфлуенсър Сертак Тасделен създава Faladdin – игра на думи с "fal" и "Aladdin", за да рекламира уменията на майка си да гадае на кафе.

В крайна сметка това се превръща в приложението, което автоматично генерира предсказания от чаши за кафе. Сега Faladdin има повече от пет милиона активни потребители по целия свят, а в Турция е толкова популярно, колкото Tinder, казва Огюз.

В САЩ ясновидството също процъфтява сред поколението Z, като астрологични приложения като Co-Star изпращат на потребителите ежедневни хороскопи. Проучване от 2021 г. установява, че младите американци удвояват практиките за гадаене, като 51% от извадката на възраст 13-25 години се занимават с "карти таро или гадаене".

Миналата година видеоклип в TikTok събра над 30 000 харесвания, показвайки гадателка на кафе в заведение в Александрия, Вирджиния, която вещае бъдещето в чашата на лайфстайл инфлуенсър. Сега гадателката е резервирана за месеци напред от хора на всякакви възрасти и от всякакви националности, казва собственикът на кафенето.

Въпреки че атмосферата може да се е променила - от хареми, през кафенета, до екрани на телефони, търсенето на знаци за бъдещето не излиза от популярност.

"Гадаенето от кафе е вековен ритуал, бил е популярен преди 500 години и продължава да е популярен и до днес. Може да сме на различен етап от технологичната комуникация, но основната логика е същата - всеки иска да знае какво го чака в бъдеще", казва Гизем Салджигил Уайт.