Потребителските цени в ЕС, еврозоната и България се забавят допълнително през февруари.

Това сочат най-новите данни за изменението на хармонизирания индекс на потребителските цени на Евростат, цитирани от БТА.

През февруари спрямо същия месец на миналата година инфлацията в ЕС спада до 2,8%, след като отслабна до 3,1% през януари. Това е най-ниското ниво в ЕС от август 2021 г. В еврозоната инфлацията намалява до 2,6 %, спрямо 2,8% през януари.

На месечна база през февруари в сравнение с януари потребителските цени растат с 0,6 на сто както в ЕС, така и във валутната зона, противно на спадовете, записани през януари, със съответно 0,2 и 0,4 на сто.

В България годишната инфлация през февруари се е понижила до 3,5%, след като през януари беше 3,9%. Това представлява минимум също от август 2021 г.

През февруари, отнесено към януари 2024 г., родните потребителски цени се повишават с 0,3% след 0,2% през януари.

В сравнение с януари годишната инфлация се понижава в двадесет членки на ЕС, остава е без промяна в пет страни, а в две се повишава.

Сред страните от ЕС най-ниска инфлация на годишна основа през миналия месец регистрират Дания и Латвия (+0,6 на сто за всяка) и Италия (+0,8 на сто за всяка). На другия край на скалата с най-висока инфлация са Румъния (+7,1 на сто), Хърватия (+4,8 на сто) и Естония (+4,4 на сто).

През февруари най-висок принос за инфлацията в еврозоната имат услугите (+1,73 процентни пункта, п.п.), следвани от храните, алкохола и тютюна (+0,79 п.п.), неенергийните промишлени стоки (+0,42 п.п.) и енергията (-0,36 п.п.).