Германският кабинет одобри икономически доклад, в който прогнозата за растежа през 2024 г. е намалена на 0,2%.

Информацията съобщиха правителствени източници, цитирани от Reuters.

Причините за намаляването в прогнозата за растеж са слабото световно търсене, геополитическата несигурност и трайно високата инфлация.

Предишната прогноза на правителството от октомври миналата година предвиждаше, че най-голямата европейска икономика, която през последните тримесечия се колебаеше между стагнация и рецесия, ще нарасне с 1,3% тази година.

През 2023 г. германската икономика се сви с 0,3%.

Министърът на икономиката Роберт Хабек вече потвърди ревизираната прогноза и се очаква да даде допълнителни подробности за годишния икономически доклад по-късно днес.

"Германската икономика продължава да изпитва трудности в началото на годината", се казва в черновата на доклада, видяна от Reuters.

Икономическите съветници на Германия планират да последват примера на федералното правителство и да намалят прогнозата си за икономическия растеж през 2024 г., заяви в интервю за агенцията съветникът Улрике Малмендиер.

Според ноемврийската прогноза на Съвета към правителството растежът ще достигне едва 0,7% през 2024 г.

Следващата официална актуализация се очаква в средата на май.

Само преди два дни Bundesbank съобщи, че Германия вероятно е в рецесия, тъй като външното търсене е слабо, потребителите са предпазливи, а вътрешните инвестиции се затрудняват от високите разходи по заемите.

"През първото тримесечие на 2024 г. производството може отново леко да намалее. При втори пореден спад германската икономика ще се намира в техническа рецесия", се допълва в доклада, цитиран от Reuters.

Според правителството, страната е в окото на „перфектна буря“ от високи енергийни разходи, слабо търсене и бърза инфлация, която временно забавя растежа, но не поставя под въпрос икономическата стратегия.