И трите основни борсови индекса в САЩ се повишиха до нови рекорди в четвъртък, подкрепени от нарастващата убеденост на инвеститорите, че скокът на разходите по заеми след Covid-19 скоро ще приключи.

Dow Jones Industrial Average добави 0,7%, или 269 пункта. Индустриалните и банковите акции поведоха S&P 500 с 0,3% нагоре, а технологичният Nasdaq Composite спечели 0,2%.

Борсовите индекси в Европа и Япония също отбелязаха исторически върхове в четвъртък. Централната банка на Англия запази основния си лихвен процент стабилен, а Швейцария стана първата богата страна, която намали лихвените проценти, след като преди две години централните банки започнаха историческа кампания за укротяване на инфлацията чрез повишаване на лихвите.

Намалението на лихвените проценти от страна на Швейцарската национална банка, както и коментари от представители на Фед и ЕЦБ показват, че лихвените проценти ще бъдат свалени въпреки признаците, че инфлацията е по-стабилна от очакваното.

В сряда Федералният резерв запази своя референтен лихвен процент на 23-годишния му между 5,25% и 5,5%, като тясно мнозинство от представители на Фед потвърдиха прогнозите за три намаления на лихвените проценти тази година. Това изпрати борсовите индекси на САЩ до рекорди за първи път от ноември 2021 г.

В Европа Stoxx Europe 600, както и германският DAX се покачиха с по 0,9%, затваряйки на нови рекорди. Лондонският индекс FTSE 100 добави 1,9%.

В Азия японският Nikkei 225 се покачи с 2% в четвъртък и също завърши на рекордно високо ниво. Hang Seng в Хонконг добави 1,9%. Китайският индекс Shanghai Composite загуби по-малко от 0,1%.

Публикуваните в четвъртък икономически данни за САЩ подкрепиха мненията, че икономиката е стабилна.

Продажбите на съществуващи жилища са нараснали с 9,5% през февруари, надминавайки леко очакванията на анализаторите. Продажбите все пак остават под обичайните за периода преди Фед да повиши лихвите, но увеличението до най-високото ниво на активност за една година предполага, че пазарът се адаптира към по-високите разходи за заеми.

Conference Board съобщи, че неговият индекс на водещите икономически индикатори се е повишил с 0,1% миналия месец - първото увеличение от февруари 2022 г. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозираха спад от 0,1%.

Седмичните данни за безработицата от Министерството на труда показват, че първоначалните молби за безработица са намалели и са паднали под прогнозите на Уолстрийт.

Изкуственият интелект отново задвижи някои от най-големите печалби за деня.

Акциите на Micron Technology се покачиха с 14%, след като компанията за чипове с памет отбеляза изненадваща печалба и предложи много по-розови перспективи, отколкото очакваха анализаторите, благодарение на търсенето на сървъри с изкуствен интелект.

Най-новият член на широкия индекс S&P 500 - Super Micro Computer - отскочи с 8,4%, след като се срина по-рано тази седмица след неуспешно предлагане на акции.

Производителят на чипове и софтуер Broadcom добави 5,6%, след като впечатли анализаторите на събитие за изкуствен интелект в сряда.

На другия полюс Accenture спадна с 9,3%, след като тримесечните резултати разочароваха инвеститорите.

Акциите на компанията за социални медии Reddit скочиха с 48% в дебюта си на фондовия пазар - знак, че ентусиазмът на инвеститорите към първичните публични предлагания може да се върне.