Организацията за рисков капитал World Fund съобщи в петък, че е отворила фонд на стойност 300 млн. евро за подпомагане на стартиращи предприятия, които се борят с изменението на климата.

Европейският инвеститор в областта на технологиите за борба с изменението на климата, инкубиран от базираната в Берлин интернет търсачката Ecosia, която има особени ангажименти към опазването на околната среда, коментира, че е набрал паричните средства въпреки трудната среда за инвестиране в технологии за борба с изменението на климата. Инвеститорите се отдръпнаха от по-рискови залози, свързани с технологиите, след скока на инфлацията и лихвените проценти, които се повишиха драстично след началото на войната между Русия и Украйна през 2022 г. Централните банки повишиха лихвените проценти, за да спрат инфлацията, което на свой ред влоши настроенията на инвеститорите към технологиите.

Даниел Вишевич, партньор-основател на World Fund, посочва пред CNBC, че се е сблъскал с голям отпор от страна на някои институционални инвеститори, докато се е опитвала да ги ангажира, особено след като войната в Украйна - в съчетание с фалита на Silicon Valley Bank през 2023 г. - е усложнила нещата допълнително.

"Те казваха: Съжалявам, но това е твърде много, не можете да съберете 300 милиона", разказва Вишевич, според когото събития като срива на SVB и по-тежките макроикономически условия като цяло са довели до преразпределение на инвестициите към по-безрискови активи - облигации и пари в брой, докато акциите и особено технологичните акции са отбелязали отстъпление.

В резултат на това оценките на много технологични акции са спаднали рязко.

"Пазарът на частни активи намаля, а оценките в стартъп екосистемата се понижиха значително, така че през 2022 и 2023 VC и частният капитал вече не даваха оценките, които виждахме през 2021 г.", акцентира той.

Въпреки това портфейлът на World Fund е останал устойчив, тъй като фондът е успял да набере средствата от институционални инвеститори, сред които Европейският инвестиционен фонд, пенсионният фонд на Агенцията по околна среда на Обединеното кралство, BPI Франция, PwC Германия, германската държавна инвестиционна банка KfW и литовската енергийна компания Ignitis Grupe.

Климатичните технологии в “долината на смъртта”

World Fund се стреми да реши проблема, който нарича "долина на смъртта" в света на климатичните технологии - когато стартъпите, набиращи парични средства от Серия Б, се сблъскват с недостиг на финансиране, който им пречи да разширят дейността си. Серия Б се отнася до втория кръг на финансиране за компании, които са постигнали определени етапи на развитие.

"Знаехме, че трябва да съберем голям фонд", казва Вишевич, според когото 100 млн. евро, например, не биха били достатъчни, “за да помогнат на компаниите за климатични технологии в Европа".

Компаниите от серия Б "трябва да преодолеят тази празнина, те трябва да изградят фабрики", добавя той и продължава:

"Те нямат печалби, а понякога дори нямат приходи, преди да достигнат Серия Б. Но все пак имат страхотни технологии и са инвестирали много в научноизследователска и развойна дейност - много милиарди чрез различни програми."

По думите му, когато тези компании са създадени, те са получили сериозно начално финансиране без никакъв проблем, “но от Серия А до Серия Б и С са се сблъскали със сериозни проблеми."

World Fund си е поставил за цел да реши този проблем, като инвестира първоначални суми в стартиращи предприятия в първите фази на развитие, а след това резервира парични средства за последващите рундове, за да гарантира, че те разполагат с по-големи парични суми във времето, което им позволява да продължат да изграждат нови продукти и да увеличават мащаба си.