Лидерите на Испания, Ирландия, Словения и Малта обявиха, че са готови да признаят Палестина като държава, което е "единствения начин за постигане на мир и сигурност" в обхванатия от война регион.

Четиримата държавни ръководители се събраха на срещата на върха в Брюксел днес, за да обсъдят "готовността си да признаят Палестина", като добавиха, че са готови да го направят, "когато тя може да даде положителен принос и обстоятелствата са подходящи".

"Съгласни сме, че единственият начин за постигане на траен мир и стабилност в региона е чрез прилагане на решение за две държави, като Израел и Палестина живеят една до друга, в мир и сигурност", се казва в съвместното изявление на правителствените ръководители.

Понастоящем девет от 27-те държави - членки на ЕС, признават правото на палестинците на държава в съответствие с т.нар. граници от 1967 г., които включват Западния бряг, ивицата Газа и Източен Йерусалим, отбелязва Euronews.

България, заедно с Чехия, Румъния и Словакия, признават правото на палестинците на държавност от 1988 г. През 2014 г. Швеция стана първата държава членка, която едностранно призна правото на палестинците на държавност, докато е член на блока.

Въпреки че Европейският съюз подкрепя решението за две държави - което е най-големият донор на помощ за палестинците, той все още не е подкрепил единодушно признаването на тяхната страна.

След началото на войната в Газа Ирландия и Испания многократно изразиха готовност да признаят Палестина и оглавиха усилията за затягане на позицията на ЕС спрямо Израел в отговор на прекомерните човешки жертви в Газа.

През ноември миналата година премиерът на Испания Педро Санчес обеща, че новосформираното му правителство ще превърне признаването на палестинската държавност в свой основен приоритет по отношение на външната политика.

През февруари ирландският министър-председател Лео Варадкар също потвърди, че група държави водят преговори за официално признаване на държавата, за да се даде възможност за "по-равностойни преговори", когато войната, бушуваща в Газа, приключи.