В понеделник федерални агенти нахлуха в луксозните домове на Шон "Diddy" Комбс в Лос Анджелис и Маями, което е най-новото развитие в продължаващото разследване на рапъра и музикален продуцент.

54-годишният Diddy е смятан за една от най-влиятелните фигури в историята на американската музика, поради което всички погледи са насочени към петте съдебни дела, заведени срещу него през последните четири месеца, коментира Fortune. В тях се твърди за физическо и сексуално насилие, както и трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Обвиненията срещу музикалния магнат (и други известни личности) обхващат почти цялата му кариера, която датира от 90-те години на миналия век. Той е в бизнеса от 1990 г., когато започва работа като стажант в нюйоркската звукозаписна компания Uptown Records, преди да основе собственият си лейбъл Bad Boy Records. Но макар че Диди несъмнено е най-разпознаваем и признат заради музикалната си кариера (той има заслуга за откриването на музикални величия, сред които Notorious B.I.G., Mary J. Blige и Usher), музиката далеч не е единственият или дори основният принос за богатството му.

Той има няколко бизнес начинания и имоти, които възлизат на приблизително 1 млрд. долара нетно състояние, както съобщава Forbes през 2022 г. Разбира се, Diddy може да загуби голяма част от парите, ако някой от съдебните процеси продължи. Той отдавна е смятан за един от най-богатите рапъри на всички времена. Всъщност Fortune обяви Комбс за един от 40-те най-заможни хора в САЩ под 40 години през 2002 г., когато той все още е главен изпълнителен директор на Bad Boy Entertainment и притежава 293,7 млн. долара.

И така, откъде точно идва богатството на Diddy? То е комбинация от неговите звукозаписни сделки, имоти, марка за дрехи, партньорства с алкохолни брандове, актьорска дейност - и дори канабис.

Музика

По време на музикалната си кариера Diddy издава пет студийни, два съвместни и един албум с ремикси, както и 72 сингъла. Според доклад на Business Insider звукозаписният лейбъл на рапъра му е донесъл около 130 млн. долара годишно в разцвета на силите си.

Собствената му музика генерира 100 млн. долара под формата на хонорари, според списанието за мода и начин на живот Highsnobiety. Първият му рап албум, No Way Out, достига първо място в класацията на Billboard 200 още през първата седмица на издаването си, продавайки 561 000 копия, и получава пет номинации за Грами през 1998 г. Диди печели престижната награда за най-добър рап албум през същата година, а през септември 2000 г. No Way Out е сертифициран като седемкратно платинен албум от Асоциацията на звукозаписната индустрия на САЩ за продажби от над 7 милиона копия.

Следващите му албуми също се радват на успех. По време на музикалната си кариера си партнира с други известни изпълнители, сред които Рик Рос, DJ Khaled, Fat Joe, Busta Rhymes, Red Café и Fabolous.

Мода, алкохол и канабис

Приблизително по времето, когато излиза първият рап албум на Diddy, той лансира и собствена марка дрехи - Sean John. По данни на Macy's годишните приходи на компанията вече надхвърлят 525 млн. долара. През 2004 г. Sean John инвестира в луксозната марка Zac Posen, а през 2008 г. придобива бранда Enyce за 20 млн. долара. Две години по-късно марката на рапъра сключва споразумение с Macy's, с което универсалният магазин става единствен дистрибутор на спортните му облекла. През 2016 г. Diddy продава 90% дял в Sean John на Global Brands Group, но през 2021 г. го откупува обратно за 7,5 млн. долара.

Междувременно Комбс има и няколко инвестиции и партньорства, свързани с алкохол и канабис. През 2007 г. рапърът и компанията за алкохолни напитки Diageo създават партньорство с цел да увеличат продажбите на водка Cîroc и популярността на текила DeLeón. По онова време споразумението включва разпределение на дяловете с компанията в съотношение 50/50, но сега Diageo притежава 100% от тях. Според докладите се смята, че Diddy е печелил около 60 млн. долара годишно от сделката.

С бивш сценичен псевдоним Puff Daddy не би трябвало да е изненада, че той е инвестирал и в индустрията с канабис. През ноември 2022 г. той сключи сделка за 185 млн. долара за магазини за продажба на дребно на канабис и производствени мощности в няколко американски щата от Cresco Labs и Columbia Care, две от водещите марки за марихуана в САЩ.

Имоти

Шон Комбс има две основни имения: едно в Маями и едно в Лос Анджелис. Но според сайта Realtor.com той е собственик и на "обширно портфолио от имоти", състоящо се от жилища за по няколко милиона долара. През 2021 г. той купува крайбрежен имот за 35 млн. долара от Глория и Емилио Естефан в Маями. Diddy също така притежава апартамент за $2,7 млн. в съседство и имение за $39 млн. в Лос Анджелис, а преди това е имал имоти в Ню Йорк, Ню Джърси и Джорджия.

Актьорска дейност и инвестиции

В началото на 2010 г. Рапърът започва да се занимава с актьорско майсторство. Той участва в комедийния филм Get Him to the Greek и се появява в телевизионни предавания, като Entourage, Hawaii Five-0 и It's Always Sunny in Philadelphia.

През 2023 г. Diddy обявява нов онлайн пазар, наречен Empower Global, за да популяризира чернокожите предприятия, което му носи името на "Черния Уолстрийт". "Мечтите ми винаги са били да бъда успешен в музиката, да бъда обсебен от модата и да бъда най-великият чернокож сериен предприемач, който някога е живял", казва той. Времето обаче ще покаже дали ще успее да задържи плячката от този успех.