Австралийският милиардер и миннодобивен магнат Клайв Палмър отново обеща да построи кораб, "много, много по-добър от оригинала".

Палмър нае зала в Операта в Сидни, за да съобщи на света, че визията му за построяване на копие в умален мащаб на обречения океански лайнер най-накрая ще се осъществи, пише The Guardian.

И все пак, в прессъобщението, в което обещава, че неговата компания Blue Star Line ще построи "кораба на любовта и на върховния стил и лукс", Палмър признава, че все още не е осигурил корабостроителница за своя проект Титаник II, обявен за първи път преди 10 години на подобна пресконференция в лондонския хотел "Риц". Запитан от репортер тогава дали проектът не е измама или рекламен трик, Палмър казва, че това са "глупости" и че има "достатъчно пари, за да построи 10 такива кораба ако трябва".

Оттогава насам Палмър прекарва един мандат като федерален депутат, като след това възражда политическата си партия и харчи милиони долари за различни правни предизвикателства, туристически начинания и скъпи предизборни кампании, пише The Guardian.

Работата по Титаник II e спряна през 2015 г., след спор за плащане между еднo от предприятията на Палмър и китайската компания Citic. Милиардерът отново обявява проекта през 2018 г. с предложена дата на отплаване за 2022 г.

Днес той обвинява пандемията за забавянето, заявявайки, че този път хората трябва да му повярват, защото "сега има повече пари".

"Така че бих могъл да направя Титаник. Ще го направя. Много по-забавно е да построя това, отколкото да си седя вкъщи и да си броя парите.”

"Всичко, от което се нуждаеш, за да бъдеш щастлив е да имаш човек, който те обича, място, където да спиш през нощта, и достатъчно средства за добра храна. Извън това останалото е илюзия."

Палмър казва още, че е сигурен, че ще успее да осигури корабостроителница навреме, за да може строителството да започне в началото на следващата година. Първото плаване на кораба от Саутхемптън до Ню Йорк, което ще повтори злополучното пътуване на оригинала от 1912 г., е планирано за юни 2027 г.

Той казва, че търговете за строителство ще бъдат обявени през юни, а договорите ще бъдат подписани до декември. По негови оценки 56 000-тонният кораб ще струва между 500 млн. и 1 млрд. долара.

Финландската компания за проектиране на кораби и морско инженерство Deltamarin е сред бизнесите, които подкрепят проекта, посочва Палмър.

Въпреки че не се вижда истински кораб - поне засега - на журналистите в сегашната пресконференция беше показано петминутно видео с подробни 3D рендери на това как биха изглеждали всичките девет палуби на Титаник II, пише The Guardian. На фона на "Синият Дунав" на Йохан Щраус и с анимация на хора, облечени в дрехи от началото на 1900 г., видеоклипът описва подробно техническите характеристики на кораба, включително преглед на спасителните лодки.

Палмър казва още, че е привлякъл някои от "най-добрите дизайнери в света за круизно корабоплаване". Корабът ще има същия интериор и разположение на каютите като оригиналния плавателен съд, допълнен с бална зала, плувен басейн и турски бани.

Оригиналният кораб се сблъсква с айсберг по време на първото си пътуване през Атлантическия океан и потъва на 15 април 1912 г., в резултат на което загиват около 1500 пътници и членове на екипажа. Историята е митологизирана с излизането на хитовия романтичен филм на Джеймс Камерън през 1997 г. с участието на Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет в ролите на влюбените Джак и Роуз.

В обръщение към журналистите Палмър заяви, че любовта на Джак и Роуз е "история, която докосва сърцата на всички".

"Надяваме се, че Титаник II може да подейства като катализатор за съживяване на някои от тези ценности, което, надяваме се, ще доведе до мир."