Папа Франциск председателства Великденската меса на площад "Свети Петър" в Рим и отправи най-големия си благослов Urbi et Orbi (Към града и към света) за Възкресение Христово, което католическият свят празнува днес.

Десетки хиляди вярващи изпълниха площада "Свети Петър" в сърцето на Ватикана. По традиция, датираща от 1985 г., той беше украсен със специално доставени лалета от Нидерландия, тази година 30 000 на брой.

Светият отец започна посланието си Urbi et Orbi с размишления върху изненадата и учудването на жените, посетили гроба, където е бил положен Исус, и разказа подробно невероятната история на Възкресението.

Но след това продължи: Така, както гробът на Исус в пещерата е бил затворен с тежък камък, тежкият камък на войните затваря пътя на надеждата на човечеството.

"И днес големи камъни, тежки камъни, блокират надеждите на човечеството: камъкът на войната, камъкът на хуманитарните кризи, камъкът на нарушаването на човешките права, камъкът на трафика на хора, а също и други камъни. Подобно на жените ученици на Исус, ние се питаме един друг: "Кой ще отмести за нас камъка от входа на гроба?"

Но за тяхно учудване, продължи папата, жените откриват, че гробът е отворен и празен."През този празен гроб води нов път: път, който никой от нас, а само Бог, не може да отвори: пътят на живота сред смъртта, пътят на мира сред войната, пътят на помирението сред омразата, пътят на братството сред враждебността".

Войните, които в момента се водят по света, бяха основен акцент в посланието на папа Франциск, като на първо място той постави конфликта в Близкия Изток между Израел и Палестина, а след това войната в Украйна.

Той повтори призива си за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, за възстановяване на пълния достъп до хуманитарна помощ и за бързо освобождаване на заложниците, заловени на 7 октомври.

Продължаващите военни действия, подчерта папата, не бива да продължават да имат тежки последици за цивилното население, най-вече за децата.

"Войната винаги е абсурд и поражение! Нека не позволяваме на засилващите се ветрове на войната да задухат в Европа и Средиземноморието. Нека не се поддаваме на логиката на оръжията и превъоръжаването. Мир никога не се постига с оръжие, а с протегнати ръце и отворени сърца".

Главата на Римокатолическата църква призова за размяна на военнопленници между Русия и Украйна – всички срещу всички.

Папата се спря и на Сирия, като заяви, че гражданската война, която продължава вече 14 години, изисква отговор от страна на всички и на международната общност.

Той насърчи дискусиите между Армения и Азербайджан след миналогодишната азербайджанска военна офанзива в спорния регион Нагорни Карабах, която доведе до бягството на почти цялото арменско население на територията в Армения. Заяви, че двете страни, с подкрепата на международната общност, трябва да продължат диалога за оказване на помощ на разселените лица, за зачитане на местата за поклонение на различните религиозни конфесии и за постигане на окончателно мирно споразумение възможно най-скоро, допълва newsbook.com.

Светият отец отправи молитвата си и специално за народите от Африканския континент, които в момента преживяват сурови вътрешни конфликти, последиците от климатичните промени и тежки хуманитарни кризи, свързани с липса на храна и достъп до питейна вода.

"Нека светлината на Възкресението да озари умовете ни и да обърне сърцата ни, и да ни накара да осъзнаем стойността на всеки човешки живот, който трябва да бъде посрещан, защитаван и обичан".

След това папа Франциск благослови не само вярващите, събрали се на площада, но и всички онези, които възприемат словото му по радиото, телевизията и новите медии като начин за комуникация.

Преди да произнесе обедната молитва Urbi et Orbi от балкона на базиликата "Свети Петър", папата зарадва поклонниците на "Свети Петър" и цялата улица Via della Conciliazione, като ги поздрави и помаха от папамобила.