Папа Франциск пропусна традиционната процесия на Кръстния път, която се провежда на Разпети петък в Колизеума.

Светият отец не оглави събитието в най-тъжния ден за католическите християни, за да укрепи здравето си за неделната служба, когато те ще посрещнат Великден.

Решението, взето от Ватикана в последния момент, засилва опасенията за крехкото състояние на папата в особено натоварен период, отбелязва CNBC.

"За да съхрани здравето си с оглед на бдението утре и месата в неделя на Великден, папа Франциск ще проследи Via Crucis в Колизеума тази вечер от Casa Santa Marta", се казва в изявление на ватиканската пресслужба.

Макар че Франциск пропусна събитието и през 2023 г., тъй като се възстановяваше от бронхит и нощта беше особено студена, решението да остане у дома тази година подсказва, че плановете му са се променили внезапно.

Решението изглежда е взето в последния момент: Столът на Франциск беше на мястото си на платформата пред Колизеума, където той трябваше да оглави ритуала.

Неговият близък помощник, монсеньор Леонардо Сапиенца, беше на разположение и премести екрана на платформата, за да може Франциск да има по-добра видимост към случващото се в самия Колизеум.

Но в 21:10 ч., пет минути преди официалния старт на процесията, пресслужбата на Ватикана съобщи, че папа Франциск няма да присъства. Столът бързо беше изнесен.

Отсъствието му беше отбелязано със загриженост, но и с разбиране сред някои от около 25 000 поклонници, които бяха изпълнили района за факелното шествие.

По-рано през деня Франциск присъства на литургията за Разпети петък в базиликата "Свети Петър", въпреки че остана предимно седнал, а събитието не изискваше от него да говори дълго.

87-годишният папа на младини е претърпял операция за отстраняване на част от белия дроб и цяла зима се бори с това, което той и Ватиканът описват като грип, бронхит или настинка.

През последните седмици негов помощник четеше на глас речите му, а на Палмова неделя Светият отец пропусна изцяло проповедта си

В четвъртък той напусна Ватикана, за да председателства ритуала за измиване на краката на Велики четвъртък в женски затвор в Рим. Докато изпълняваше ритуала от инвалидната си количка, Франциск изглеждаше силен и ангажиран със затворничките, като дори подари голямо шоколадово великденско яйце на малкия син на една от жените.

За утре е планирано да присъства на продължителното вечерно Великденско бдение в църквата "Свети Петър" - едно от най-тържествените събития в литургичния календар.

Предвижда се също така да оглави месата на площада в неделята на Великден и да произнесе речта "Urbi et Orbi" (Към града и света), в която по традиция обобщава своите послания за глобалните кризи и заплахи за човечеството.

Миналата година папата беше хоспитализиран два пъти, включително за сложна коремна операция. От повече от година той използва инвалидна количка и бастун заради увредени коленни връзки, отбелязва CNBC.

В наскоро публикуваните си мемоари "Животът: Моята история" Франциск пише, че не страда от здравословни проблеми, които да налагат оттеглянето му от папския престол и че има "много проекти, които да осъществи".