Били Айлиш, Кейти Пери и Ники Минаж са сред повече от 200 артисти, които призовават „хищническата“ употреба на изкуствения интелект в музикалната индустрия да престане.

В отворено писмо те предупреждават, че при липса на регламент AI „ще постави началото на надпревара към дъното“, пише BBC. „Трябва да се предпазим от хищническата употреба на изкуствения интелект с цел кражба на гласовете и образите на артистите“, пишат те.

Авторите на писмото, обединени под името Artists’ Rights Alliance, призовават технологичните компании да не разработват AI-базирани инструменти за генериране на музика, които „подриват или изместват човешката креативност на текстописци и изпълнители или ни лишават от справедлива компенсация за нашия труд“.

Според тях, ако бъде използван безотговорно, изкуственият интелект ще „наруши нашите права и ще обезцени правата на живите артисти“. Начинът, по който компаниите използват произведенията им, за да обучават някои AI модели и системи, е „посегателство срещу човешката креативност“ и „руши музикалната екосистема“, допълват те.

Том Кийл, ръководител на браншовата организация UK Music, споделя опасенията на изпълнителите, че техният труд се използва за обучение на AI без тяхно съгласие. „Това води до „пране на музика“ и много компании, които участват в тази практика, трябва да престанат и да изберат по-отговорен подход към нашата музикална индустрия“, смята той.

„Гаранцията, че творците са дали своето съгласие и получават признание и компенсация за използването на техните произведения в системите с изкуствен интелект, трябва да бъде в основата на този по-отговорен подход“, добавя Кийл.

Творци от всички сфери и жанрове на изкуството коментират начина, по който AI се използва напоследък – откакто песен, генерирана от изкуствен интелект, който имитира гласовете на Дрейк и The Weeknd, стана хит в Spotify и Apple Music, преди внезапно да бъде свалена.

Неотдавна Стинг заяви пред BBC, че според него на изпълнителите предстои „битка“, за да опазят труда си от възхода на AI-генерираните песни. „Ние, хората, притежаваме градивните елементи на музиката“, казва той.

Не всички музиканти обаче са против развитието и приложението на AI в индустрията. Сред поддръжниците на употребата на AI инструменти в музиката са Давид Гета и Граймс, която дори насърчава своите фенове и прохождащи изпълнители да използват гласа ѝ „без санкции“ и казва, че ще си подели хонорара с всеки автор на успешно AI-генерирано парче с нейния глас.