Само няколко седмици след 25-ата годишнина от премиерата на The Matrix Warner Bros. потвърди, че подготвя пети филм от поредицата.

Голямата новина тук е, че режисьорското дуо Лана и Лили Уачовски не е ангажирано с проекта. Вместо това сценарист и режисьор на филма е Дрю Годард, съобщава Euronews.

Той е най-известен с филмите Cabin in the Woods и Bad Times at the El Royale, а работата му по сценария на The Martian му носи номинация за Оскар.

Това ще бъде първият пълнометражен филм от The Matrix, в който сестрите Уачовски няма да застанат зад камерата, след като двете работят заедно по първите три, преди Лана самостоятелно да поеме режисурата на четвъртия - The Matrix Resurrections през 2021 г. Тя е прикрепена към новото издание като изпълнителен продуцент, което запазва поне част от таланта на дуото .

Не е потвърдено дали някой от оригиналния актьорски състав - Киану Рийвс, Кари-Ан Мос, Лорънс Фишбърн и Хюго Уивинг - ще се завърне. Същото важи и за участието на актьорите от четвъртия филм - Яхия Абдул-Матин II, Джонатан Гроф, Нийл Патрик Харис и Приянка Чопра Джонас.

"Дрю дойде в Warner Bros. с нова идея, която според всички нас ще бъде невероятен начин да продължим поредицата, като едновременно почетем това, което Лана и Лили започнаха преди повече от 25 години, и предложим уникална перспектива, основана на собствената му любов към франчайза", казва президентът на продуцентския отдел на Warner Bros. Джеси Ерман.

Самият Годард се изказва ласкаво за наследството на Уачовски. "Няма да е хипербола, ако кажа, че тези филми промениха както киното, така и моя живот. Изящното майсторство на Лана и Лили ме вдъхновява ежедневно и съм изключително благодарен за възможността да разказвам истории в техния свят."

Нежелано добро

Преди 25 години дуото Уачовски разтърси света на фантастиката. Техният смел новаторски филм не приличаше на нищо друго, правено до този момент.

Независимо дали става дума за естетиката на кожените палта от 90-те години, сюжетната линия или иновативната работа с камерата, The Matrix се превърна в образец на това, към което се стремеше фантастиката.

Двете продължения - The Matrix Reloaded и The Matrix Revolutions – допринесоха с нови философски разсъждения, но така и не достигнаха опияняващите висоти на оригинала, пише Euronews. Години наред Уачовски повтаряха, че никога няма да направят друг филм за поредицата. Появяваха се слухове, актьорите показваха интерес, но сестрите отказваха да продължат франчайза. Warner Bros., обаче имаше други идеи.

През 2017 г. студиото потвърди, че работи по продължението на трилогията със сценариста Зак Пен, без участието на дуото. Едва след като през 2019 г. Лана Уачовски е сполетяна от внезапно вдъхновение след смъртта на родителите си, тя обмисля да направи четвърти филм.

Действието на The Matrix Resurrections се развива в бъдещето, където Томас Андерсън (Рийвс) е разработчик на видеоигри, създал оригиналната трилогия, но е преследван от сънища, които доказват, че събитията от филмите са били истински.

Тъй като Андерсън е принуден да работи по ненужно продължение от - не кой да е, а Warner Bros., той разкрива сложен замисъл на машините архитекти на матрицата, да затворят отново човешката раса. Филмът е боксофис бомба и е недолюбван особено от критиката. Но това, което той постигна, беше да адресира ненужните продължения, с които Холивуд залива публиката.

Във четвъртата част има един провокативен диалог, в който Смит (Гроф) казва на Андерсън, че Warner Bros. прави продължение на The Matrix. "Уведомиха ме, че ще го направят с нас или без нас", казва той.

По-късно новият герой Бъгс (Джесика Хенуик) отразява страховете на самата Лана за това как индустрията сдъвква и изплюва творческите идеи: "Те взеха твоята история, нещо, което означаваше толкова много за хора като мен, и я превърнаха в нещо тривиално. Това прави и Матрицата. Тя превръща всяка идея в оръжие. Всяка мечта. Всичко, което е важно за нас."

В крайна сметка изглежда, че Уачовски са загубили битката си.

Макар че Годард е компетентен сценарист, последният му режисьорски опит Bad Times at the El Royale е силно повлиян от стила на Тарантино. Той едва ли е най-вълнуващото име, ако сте се надявали на същото ниво новаторство, което определяше първия филм, пише Euronews.