Еуфорията по наградите "Оскар" отмина още преди месец, но на холивудския хоризонт вече се задават нови заглавия, които киноманите и критиците нямат търпение да видят на голям екран.

От "Гладиатор 2" и "Носферату" до "Лудия Макс" – това са 10 филма, за които BBC прогнозира, че ще са следващите носители на "Оскар" през 2025 г.

Kinds of Kindness

Йоргос Лантимос е един от най-вдъхновяващите режисьори в нашето съвремние, но също и магнит за "Оскар".

Продължението на "Клети създания", който спечели номинации за най-добър филм, режисура и адаптиран сценарий, както и наградата за главна женска роля на Ема Стоун, е нестандартно – антология от три съвременни истории, подобни на басни.

Засега подробностите са пазени в дълбока тайна, но мрачно комичните откъси в трейлъра включват отново Ема Стоун и Уилям Дефо, което вече го прави един от най-интригуващите проекти на годината.

Като се има предвид "Оскар"-а за най-добра актриса на Оливия Колман за "Фаворитката" (2018), всеки нов филм на Лантимос почти автоматично попада в потенциалния списък за отличието.

Премиерата в САЩ е на 21 юни

Moana 2

Това е един от най-обичаните анимационни филми на Disney – дотолкова, че вече се работи по римейк, в който участват повечето от актьорите, озвучавали оригинала.

Ако това не е достатъчно, анимационното продължение излиза на екран през ноември, което е точният момент да привлече вниманието на гласуващите в Академията.

Може ли Moana 2 да получи "Оскар" за най-добър анимационен филм? Нито една анимация на Disney не е номинирана в тази категория нито тази, нито миналата година, така че сега Моана може да обърне тенденцията.

Световната премиера е на 27 ноември

Gladiator 2

В годината, пълна с продължения, завръщането на Ридли Скот в Колизеума, е едно от най-шумните киносъбития.

Кастингът включва Пол Мескал, който в оригиналния "Гладиатор" е дете, впечатлено от Максимус на Ръсел Кроу.

Педро Паскал и Дензъл Уошингтън също влизат в главните роли, заедно с двама актьори от оригинала – Кони Нилсен като майката на Луциус и Дерек Джейкъби като сенатор.

"Знаете ли, все още не съм получил "Оскар", казва Ридли Скот пред The New Yorker миналата година. "Ако някога това се случи, просто ще кажа: "Крайно време беше!"

Премиерата е на 22 ноември

Queer

Лука Гуаданино е известен с гей романтиката си "Призови ме с твоето име", която спечели "Оскар" за най-добър адаптиран сценарий през 2018 г.

Новият филм на италианския режисьор Challengers ще излезе на екран през април, а после се очаква да бъде последван от Queer, адаптация на романа на Уилям С. Бъроуз.

Даниел Крейг ще се превъплъти в ролята на американец, който бяга от Ню Орлиънс в Мексико сити след залавяне на наркотрафиканти през 50-те години на миналия век.

Закъснялото напомняне, че Крейг е нещо много повече от Джеймс Бонд, може да го включи в листата на "Оскар" за най-добър актьор.

Дата на премиерата не е уточнена

Nosferatu

Това не е типичният коледен филм, но е подходящ за сезона на наградите.

Робърт Егърс, чийто пробив беше във "Вещицата" (2016), последван от "Фарът" (2019), сега се заема с висш хорър пилтаж.

Бил Скарсгард е в ролята на вампира граф Орлок. Лили-Роуз Деп играе Елън Хътър, жената, която го обсебва, а Никълъс Хоулт е нейният съпруг.

Филмът носи ехо от класиката на Ф. В. Мурнау от 1922 г. с Макс Шрек и брилянтния римейк на Вернер Херцог от 1979 г. с Клаус Кински. Но Егърс със сигурност ще внесе обичайната си дръзка визия, зашеметяващи визуални ефекти и смразяващ тон.

Както казва той пред Empire, "Отдавна не е имало готически филм от старата школа, който да е наистина страшен".

И точно навреме за празниците – излиза на 25 декември

Blitz

Петият пълнометражен филм на Стив Маккуин е разказ за живота на работническата класа в Лондон по време на бомбардировките през Втората световна война.

Гласуващите в Академията често застават зад тежки исторически драми, освен това филм за оцеляването в разрушен от войната град, за съжаление, е особено актуален в момента.

С допълнение от сериозния си актьорски състав, Blitz започва да изглежда сериозен претендент за най-добър филм.

Дата на премиерата – не е уточнена

The Piano Lesson

Дензъл Уошингтън си е поставил за цел да пренесе на екран всички 10 от прочутите пиеси на покойния Огъст Уилсън от цикъла "Американски век".

Филмът Fences (2016), в който изпълнява главната роля и режисира, се получи доста добре, с четири номинации за "Оскар", и една статуетка за Виола Дейвис за поддържаща женска роля.

Действието на The Piano Lesson се развива през 1936 г. в Питсбърг и е наистина семейно.

Дензъл продуцира, синът му Малкълм режисира първия си игрален филм, а другият му син Джон Дейвид Уошингтън играе ролята на момчето Уили Чарлз, готово да продаде наследственото пиано с дърворезби от поробения си прадядо. Самюъл Л. Джаксън играе чичо му, а Даниел Дедуайър – сестра му.

Сюжетът включва силни теми за расизма, наследството и семейството.

Дата на премиерата – не е уточнена

Furiosa: A Mad Max Saga

Mad Max: Fury Road беше дълго отлаганият четвърти филм от научнофантастичната екшън поредица - и в него дори не участваше Мел Гибсън, изиграл главната роля в предишните три части.

Това не беше обещаваща перспектива. Но през 2016 г. постапокалиптичната сага на Джордж Милър с беше номинирана за 10 "Оскар"-а, включително за най-добър филм, като спечели шест от тях.

Сега 79-годишният сценарист и режисьор е направил предистория, в която Аня Тейлър-Джой поема ролята на император Фуриоза от Чарлийз Терон.

Филмът със сигурност ще се класира с номинации за "Оскар" поне в няколко от техническите категории.

Световна премиера: 22 май

Klara and the Sun

Романът от 2021 г. на нобеловия лауреат Казуо Ишигуро "Клара и слънцето" е едноименното вдъхновение за този толкова актуален в нашето съвремие филм.

Джена Ортега е в ролята на Клара, робот, приятел на Джоузи, болнава тийнейджърка. Ейми Адамс е майката на Джоузи, която е купила Клара, за да облекчи самотата на момичето, а Наташа Лион е продавачката, която ѝ продава реалистичния робот.

И докато камерата пресъздава красивия тон на романа, в който Клара може да бъде по-хуманна и съпричастна от повечето хора около нея, филмът е вдъхновяващ, сърдечен и подходящ да вдъхнови име за изкуствения интелект.

Дата на премиерата – не е уточнена

Joker: Folie à Deux

Да, това е продължението на трагичната драма от 2019 г., създадена по модела на суровите градски криминални трилъри от 70-те години на миналия век, която взе главната награда на фестивала във Венеция и след това две златни статуетки, включително най-добър актьор за Хоакин Финикс.

Продължението е мюзикъл с участието на Лейди Гага в ролята на лудата помощничка на Жокера – Харли Куин.

Това автоматично го превръща във фаворит за "Оскар" за най-добра музика и най-добра оригинална песен, и - ако съдим от първия филм, за още много други категории.

Световната премиера е на 3 октомври