Кабинетът "Главчев" положи клетва на извънредно заседание на Народното събрание.

Това е десетото служебно правителство у нас, отбелязва БНТ. Но след промените в Конституцията, то е първото, което полага клетва пред парламента, а не пред президента и това превръща церемонията в исторически момент за страната ни.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", гласи клетвата. След това прозвучаха химните на България и Европейския съюз.

След положената клетва се проведе церемония по приемственост в изпълнителната власт в Гранитната зала на Министерския съвет. След нея са предвидени церемонии по предаване на властта и в министерствата.

"С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с пожелание за успех, с пожелание да успеят да свършат работата, която да бъде от полза за хората в България". Това заяви Николай Денков при предаването на поста министър-председател на Димитър Главчев.

Кадър БНТ: Акад. Денков предаде официално властта на министър-председателя на Димитър Главчев

"Уверявам Ви, че до последния ден нашето правителство направи всичко възможно, за да работи по управленската програма и да изпълни всички задачи, по които не ни стигна времето, за да успеем да довършим", посочи Денков, цитиран от БТА.

По думите му е ясно, че една от най-трудните и най-важните задачи е служебното правителство да осигури честни избори, които да спечелят доверието на гражданите. "Задачата е трудна, защото няма в момента доверие в част от политическите процеси. Надявам се, че с вашите действия ще успеете да върнете това доверие", допълни Денков.

Кадър БНТ: Вместо обичайното ръкостискане по протокол, Николай Денков и Мария Габриел си размениха топла прегръдка в последния си ден като премиер и вицепремиер

"Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания", заяви Димитър Главчев, който прие поста на министър-председател от Николай Денков в Министерския съвет. 

"Няма да се поддавам на провокации, няма да влизам в дребнотемие, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции", допълни той, цитиран от БТА и подчерта, че гласува доверие на хората, които е избрал да бъдат служебни министри. 

"Поемаме отговорност да водим страната по нейния европейски път на развитие. Поемаме отговорност да пазим суверенитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним нашата задача като служебен кабинет - организирането на честни избори", заяви Главчев. 

По-рано днес държавният глава Румен Радев подписа указ за назначаването на служебно правителство на Република България в състав, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията.

От указа става ясно, че има промени в проектосъстава на предложения от Димитър Главчев кабинет.

На мястото на първоначално номинирания за външен министър Ивайло Ценов е предложен Стефан Димитров, съобщава БНТ. Пред медиите Главчев поясни, че лични причини на Ценов са мотивите за извършената смяна.

Димитър Главчев предложи проекта на структура и състав на служебен кабинет на 5 април в сградата на президентството в присъствието на държавния глава Румен Радев и представители на парламентарно представени политически сили, които бяха там за консултации.

Със свои два други указа днес президентът Румен Радев насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за членове на Европейския парламент от Република България и предсрочните парламентарни избори.