Акциите на Trump Media са изтрили всичките си печалби от началото на търговията с тикера DJT миналия месец. В края на търговския ден в понеделник цената им беше около 36 долара. Това е почти двоен спад от най-високата стойност от 66 долара, регистрирана на 27 март.

Експертите обаче казват, че е трудно да се направят категорични заключения за това какво означава движението на цената на акциите. Това е така, защото 12-те процента налични акции – едно от най-високите съотношения от всяко активно листване – отразяват залозите на търговците, че цената им ще падне, коментира пред NBC Игор Дусанивски, управляващ директор в компанията за анализи S3 Partners.

Това се нарича къса продажба.

“В момента голяма част от търговската активност, свързана с акциите, отразява опитите на инвеститорите да позиционират залози за това дали те ще продължат да падат", добавя Душановски.

Докато някои трейдъри се стремят да реализират още по-големи печалби от продължаващия спад на цената, други може да "изстискат" късите позиции, като залагат, че нещо ще доведе до повишаване на акциите.

"Това по-скоро прилича на престрелка, в която и двете страни изчакват другата да гръмне първа", казва Душановски.

Докато цената на акциите преминава през резки промени, нетното състояние на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който притежава по-голямата част от дяловете на компанията, варираше успоредно с това. Богатството му се понижи от $5,2 млрд. до около $2,9 млрд.

Тези числа обаче до голяма степен са без значение за Тръмп, тъй като по договор той няма право да продава или дори да взема заеми срещу акциите си в продължение на шест месеца, отбелязва NBC.

В публикация в социалната мрежа Truth Social от миналата седмица Тръмп нарече компанията "много стабилна" и заяви, че критиките към способността ѝ да достига до широка аудитория са "лъжи".

Според документите на компанията обаче Trump Media е загубила 58,2 млн. долара през миналата година и не е отчела никакви показатели за потребителите. В същото време одиторът на предприятието издаде известие за "неплатежоспособност" на бизнеса, като заяви, че не е сигурен, че той ще успее да се задържи на повърхността.

В прессъобщение от миналата седмица главният изпълнителен директор Девин Нунес, бивш конгресмен на САЩ, заяви, че е уверен в бъдещето на компанията.

"Развълнувани сме, че работим като публична компания и че сме осигурили достъп до капиталовите пазари. Приключвайки финансовите отчети за 2023 г., свързани със сливането, Truth Social днес няма дългове и има над 200 млн. долара в банката, което открива многобройни възможности за разширяване и подобряване на нашата платформа", каза той.

"Възнамеряваме да се възползваме изцяло от тези възможности, за да превърнем Truth Social в квинтесенцията на платформа за свободно изразяване на мнение за американския народ", добави Нунес.