Квантовите компютри, които все още се разработват от големите технологични играчи като Google, IBM и Microsoft, са изключително обещаващи за бъдещето, а правителствата на САЩ и Китай влагат милиарди в тях

"Традиционните компютри работят с двоични цифри или битове, които са или единица, или нула. В квантовата машина битовете са единица, нула или всичко между тях, и то едновременно", обяснява пред Fortune Мартин Лий, ръководител на изследванията в областта на сигурността и ръководител на EMEA в Cisco Talos, група за разузнаване и реагиране на заплахи на мрежовия гигант.

Ето защо тази технология "има възможност да изчислява и разглежда много различни решения на даден проблем по едно и също време, за да намери правилния отговор", допълва експертът.

Това е идеално за изчисляване на формите на протеините при разработване на нови лекарства или за термодинамика на двигатели. Идеално е и за кражба на данни.

Тъй като квантовият компютър улеснява изчисляването на коефициентите на простите числа, той би могъл бързо да разбие много от алгоритмите за криптиране, казва Лий.

Колко скоро? Може би следващата година, може би след пет години, а може би никога, отговаря експертът.

Но е време да започнем да разглеждаме проблема, за да не се превърне в извънредна ситуация, предупреждава той.

"Със сигурност IT лидерите и главните технически ръководители трябва да се замислят по въпроса как да се подготвим за един постквантов свят".

Някои компании вече разработват и внедряват квантова сигурност. Една от тях е QuSecure, стартъп в Калифорния, сред чиито клиенти са Cisco, Dell и американската армия.

Хакерите събират данни сега, за да ги декриптират по-късно, казва съоснователката, главен продуктов директор и главен технически директор Ребека Краутхамер.

Основните цели включват електронни здравни и финансови досиета, както и данни за националната сигурност, допълва тя. "Всички тези неща имат срок и затова за някои сектори е много спешен проблем."

Но как трябва да се действа, за да бъде отблъсната една квантова атака?

Софтуерът на QuSecure се поставя върху съществуващото криптиране на клиента, обяснява Скип Санзери, съосновател, председател и главен оперативен директор. Освен незадължително квантово генериране на случайни числа, той използва класически алгоритми.

"Ето защо можем да внедряваме сега. Не сме зависими от квантовите компютри, за да добавим тази криптография."

Когато става въпрос за квантова сигурност, сред бизнеса има широк спектър от осведоменост и подготовка, казва Лий. В САЩ Националният институт по стандартизация и технологии решава кои криптиращи алгоритми да получат неговия постквантов печат за одобрение.

"Вече знаем, че някои от алгоритмите, които в момента използваме в криптографията, ще бъдат квантово сигурни. Така че има организации, които се отнасят към това много, много сериозно и ясно показват пътя", допълва Лий.

Има обаче и други. Някои компании все още използват остаряла криптография, която дори съвременните компютри могат да разбият.

Според Лий има възможност предприятията да преценят дали техните защити отговарят на настоящите стандарт и да заменят съмнителните алгоритми с квантово сигурни.

Лий предлага и една прогноза:

"Почти сигурно е, че някоя от състезаващите се държави първа ще разработи квантов компютър. Не очаквайте тя да рекламира факта, че може да разбие настоящата криптография.

Трябва да сме наясно какво значи това за поверителността на нашите данни. И трябва да вземем мерки сега, защото без съмнение този компютър ще бъде използван, когато стане достъпен."

Това е достатъчно просто изчисление за всички нас, нали, завършва Fortune.