Производителят на смартфони Apple отрече да е нарушил съдебна заповед, регулираща неговия App Store и призова отхвърляне по искането на разработчика на играта Fortnite Epic Games за неуважение към съда.

Apple изтъкна тези аргументи в заявление до окръжния съдия на САЩ в Оукланд Ивон Гонзалес Роджърс.

През 2020 г. именно тя председателстваше съдебното дело на Epic, обвиняващо Apple, че нарушава антитръстовото законодателство със строгия контрол върху начина, по който потребителите изтеглят приложения и плащат за трансакциите в тях, припомня Reuters.

В подадената от Apple ответна жалба се критикува това, което тя нарича опит на Epic да направи "инструментите и технологиите на Apple достъпни за разработчиците безплатно". В жалбата се казва още, че Epic иска от съда "да контролира бизнес операциите на Apple по начин, който ще увеличи рентабилността ѝ".

Epic отказа коментар по темата, а Apple не отговори веднага на запитването относно спора, който е част от дългата борба между двете компании.

И докато Epic в голяма степен губеше делото срещу Apple, през 2021 г. съдия Роджърс нареди на технологичния лидер да даде на разработчиците по-голяма свобода към насочване на потребителите към алтернативни приложения за дигитални стоки.

През януари Върховният съд на САЩ отказа да разгледа обжалването на заповедта за забрана от страна на Apple.

В съдебно заявление от миналия месец Epic заяви, че базираната Apple е в "грубо нарушение" на съдебното разпореждане. Посочи, че компанията налага 27% такса на разработчиците за някои покупки, което прави връзките за алтернативни начини на плащане "търговски неизползваеми".

Epic твърди още, че Apple е забранила на някои приложения да информират потребителите за други начини за плащане.

Meta Platforms, Microsoft, X на Илон Мъск и Match Group миналия месец повториха аргументите на Epic, като заявиха пред съдия Роджърс, че Apple е в "явно нарушение" на съдебното разпореждане.

В подобно дело, което Epic заведе срещу Google, се очаква тази година съдия в Сан Франциско да издаде отделна съдебна забрана, засягаща Google Play Store, допълва Reuters.