Все повече служители по света предпочитат гъвкавостта и държат на балансa между работата и личния си живот.

С нарастването на търсенето на квалифицирани кадри пък се увеличават високоплатените възможности за работа на свободна практика.

Според последните проучвания на Upwork, броят на специалистите, работещи на свободна практика в САЩ, достига исторически връх през 2023 г., като се увеличава до 64 милиона души, или 38% от работната сила, пише CNBC.

Компаниите все повече разчитат на фрийлансъри, за да спестят от разходи за персонал и недвижими имоти за офиси, заяви Йоав Хорнунг, ръководител на отдел "Иновации" във Fiverr.

Много от тези работни места, базирани на проекти, могат да бъдат с шестцифрени възнаграждения.

Броят на независимите работници, които печелят 100 000 долара или повече годишно, е нараснал с 53% между 2021 и 2023 г., според доклад на MBO Partners, доставчик на бек-офис услуги за независими работници.

Но услугите, за които компаниите наемат такива служители, непрекъснато се променят. За да помогне на работещите на свободна практика да намерят най-добрите възможности, Freelancer.com определи пет най-търсени професии въз основа на над 250 000 обяви, публикувани в неговата база данни между януари и март 2024 г.

Всички тези работни места могат да се извършват от дома и достигат заплащане до над 100 долара на час:

1. Програмиране

Средна почасова ставка: 250 долара

2. Разработване и управление на електронна търговия

Средна почасова ставка: 250 долара

3. Транскрибиране

Средна почасова ставка: 200 долара

4. Графичен дизайн

Средна почасова ставка: 140 долара

5. Творческо писане

Средна почасова ставка: 140 долара

Макар че кодирането, програмирането и други технически специалности отдавна са търсени услуги на свободна практика, през последните месеци търсенето на изпълнители в областта на електронната търговия "експлодира", казва Себастиан Сиселес, международен вицепрезидент на Freelancer.com.

Световният пазар на електронната търговия непрекъснато нараства през последните няколко години – тенденция, която се ускори по време на пандемията, когато все повече компании трябваше да преминат към онлайн бизнес. Това предизвика търсене на други услуги на свободна практика, свързани с управление на сайтове за електронна търговия, дизайн на потребителски интерфейс и копирайтинг.

Ако и вие сте фрийлансър, уверете се, че разбирате сроковете на работата, за която кандидатствате, и как ще бъдете компенсирани. Работата на свободна практика може да трае само през определена част от деня, седмица, месец, година или дори повече – и докато някои задачи се оценяват почасово, други могат да имат фиксирана ставка за проекта.

Можете също така да се отличите, като създадете дигитално портфолио с образци на вашата работа, което да споделите с потенциални клиенти, съветват експертите.