През 1960 г. в Танзания една млада британка решава да промени завинаги познанията ни за приматите.

Джейн Гудол не се поддава на конвенционалните научни методи и се потапя дълбоко в живота в джунглата, което води до революционни открития за шимпанзетата; най-вече, че те използват инструменти, че са всеядни и че са социално сложни същества.

Шест десетилетия по-късно нейната нестандартна работа на терен и усилията ѝ за опазване на околната среда са известни по целия свят.

Днес работата на току-що навършилата 90 години Джейн изглежда различно – извършва се предимно на закрито и с друга публика, пише CNN. Чрез програмата си Roots & Shoots дава възможност на млади хора да променят своите общности.

Програмата работи в 70 държави. Стартира в Танзания още през 1991 г., когато Джейн се среща с млади хора, загубили надежда за бъдещето заради изменението на климата и загубата на биоразнообразие.

Основното послание на Roots & Shoots е, че всеки човек има определена роля. И че трябва да мислим холистично по отношение на помощта за околната среда, хората и животните, защото всички сме взаимосвързани.

Целта на Джейн е да помогне на младите хора да разберат, че има време за спасяване на планетата. За съжаление, среща все повече хора, които се чувстват безпомощни и се питат какво могат да направят като индивиди.

Но това, което хората трябва да разберат, е, че когато са 2 милиона, 1 милиард, 2 милиарда, 3 милиарда, всички те предприемат малки действия, за да направят света по-добро място. Това, което има значение, е хората да разберат, че като индивиди това, което правят, има значение и не са сами, обяснява Джейн.

Според нея сами трябва да се измъкнем от катастрофата, която сме създали. И ако погледнем слънчевата енергия, ако погледнем вятърната енергия и силата на енергията на приливите и отливите, то тези неща са добри.

Getty Images

"Проблемът е да се получи правителствена подкрепа. Правителствата са склонни да влагат пари в индустрията за изкопаеми горива, вместо да подкрепят развиващи се технологии, които ще ни позволят да живеем по по-хармоничен начин с природния свят.

Ако не направим това, бъдещето ни е обречено. И за съжаление, това е бъдещето не само на нас, но и на много други животни, които толкова много от нас обичат. Трябва да действаме сега", категорична е Джейн.

Getty Images | Джейн Гудол по време на изследователската си дейност през 60-те на миналия век

Нейното послание към света е:

Не забравяйте, че вие като индивид оказвате влияние върху околната среда всеки ден. Щом всеки разбере, че ролята му е толкова отчайващо важна, тогава ще се придвижим към един по-добър свят.