Стартъпът на Илон Мъск Neuralink съобщи, че част от мозъчния ѝ имплант се е повредила, след като системата е била поставена за първи път на пациент.

Компанията е създала мозъчно-компютърен интерфейс, или BCI, който в крайна сметка може да помогне на пациентите с форма на парализа да контролират външни технологии, използвайки само съзнанието си. Системата на стартъпа, наречена Link, записва невронни сигнали с помощта на 1024 електрода в 64 "нишки", които са по-тънки от човешки косъм, според уебсайта на компанията.

През януари Neuralink имплантира устройството на 29-годишен пациент на име Ноланд Арбо като част от проучване за проверка на безопасността на импланта. През март компанията излъчи видеоклип на живо с Арбо, докато той използваше BCI, а в блога си през април Neuralink заяви, че операцията е преминала "изключително добре".

Но през седмиците след това редица нишки се оттеглиха от мозъка на Арбо, заяви Neuralink. Това означава, че е имало по-малко ефективни електроди, което е възпрепятствало способността на компанията да измерва скоростта и точността на връзката, обяснява CNBC.

Компанията е обмисляла да премахне импланта, но проблемът не е представлявал пряк риск за безопасността на Арбо, според The Wall Street Journal, който по-рано съобщи за проблема. Neuralink е споделила публикацията си в блога, след като WSJ е попитал компанията за проблема.

Сменяйки темата от това стартъпът заяви, че е модифицирала алгоритъма за запис, подобрила е потребителския интерфейс и е работила върху движенията на курсора.

Въпреки че някои нишки са се оттеглили от мозъчната тъкан на Арбо, Neuralink твърди, че той използва системата BCI на компанията по осем часа на ден през седмицата, а през уикендите често достига до 10 часа. Арбо казва, че връзката е като "луксозно претоварване" и му е помогнала да "възстанови връзката си със света", според блога.

Neuralink не е единствената компания, която изгражда система за BCI, а технологията се изследва в академични среди от десетилетия. На компанията ѝ предстои дълъг път на тестване на безопасността и ефикасността, преди да може да получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата за комерсиализиране на технологията.