Интересът към ваканционни жилища е близо до осемгодишно дъно.

Миналата година собствениците зад Океана са изтеглили близо 91 000 ипотечни кредити за втори дом, което е с 40% по-малко от предходната година и с 65% по-малко от разгара на жилищния бум, подхранван от пандемията, сочат данни на Redfin, цитирани от Fortune.

Типичният втори дом е оценен на 475 000 долара миналата година в сравнение с 375 000 долара за основните жилища.

Все повече хора се връщат и в офиса, което означава, че ваканционните имоти не са толкова привлекателни, колкото бяха в разгара на пандемията когато имаше дълги локдауни. Пазарът на наеми също се е охладил, така че отдаването под наем на втори дом не е толкова изгодно, посочва Redfin.

"Рязкото покачване на цените понижи търсенето на ваканционни жилища през миналата година, както за купувачите в брой, така и за тези, които получават ипотечен кредит - но последните се отдръпнаха още повече, защото високите лихвени проценти изостриха високите цени", обяснява експерт от компанията.

"През тази година се наблюдава леко повишение на интереса към вторите жилища, най-вече от купувачи в брой, които планират да се преместят в тях за постоянно. Хората, които биха имали нужда от ипотечен кредит, все чакат лихвите да паднат - особено защото са по-високи за ваканционни жилища, отколкото за основни."

За миналата година близо 3% от всички ипотечни кредити в САЩ са отпуснати за закупуване на второ жилище. През 2020 г. този показател е малко над 5%. И все пак търсенето на ваканционни жилища не се е увеличило тази година. Въпреки това собствениците, купили ваканционни имоти миналата година, са били заможни, бели, от поколението Х, показват данните.

"Огромното мнозинство от взелите ипотечни кредити за ваканционни жилища през 2023 г., са били – изненадващо, хора с високи доходи. Почти девет от всеки десет (86%) ипотеки за втори дом, отпуснати миналата година, са за купувачи с високи доходи.", допълва експертът.

От данните става ясно, че никое друго поколение не е надминало Поколението Х и тяхната собственост на ваканционни жилища, а най-популярният щат за тези имоти е бил Флорида.

Търсенето на основни жилища също е намаляло с влошаването на достъпността. Ипотеките за първични жилища са спаднали с 20% през миналата година спрямо година по-рано и с 35% спрямо същия период в рамките на пандемичния жилищен бум.

Покупките на жилища намаляха повсеместно миналата година поради ниските наличности, високите ипотечни лихви и високите цени на жилищата; 2023 г. беше най-малко достъпната година в историята. Достъпността не се е подобрила и през 2024 г., месечните разходи за жилище са на исторически максимум, допълва Fortune.