Във вторник (20 май) от 13:00 часа ще има извънредно заседание на Народното събрание.

Това съобщи пред журналисти Станислав Балабанов от "Има такъв народ", цитиран от БТА. Той посочи, че решението е взето днес от председателския съвет в парламента.

По Конституция, след като са внесени подписи и има такова искане, Народното събрание е задължено да се свика извънредно, посочи той.

Балабанов коментира, че не имало никакъв смисъл от свикването на това извънредно заседание, но "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) настояват за провеждането му.

В началото на седмицата от ПП-ДБ внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради увеличението на пенсиите.

От политическата сила искат да се гарантира, че Националният осигурителен институт (НОИ) и правителството ще изпълнят бюджета така, както е гласуван, и увеличението на пенсиите от 1 юли ще е с 11%.

От ПП-ДБ посочиха, че искането е внесено след "опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на НОИ".

По-късно Надзорният съвет на НОИ прие осъвременяването на пенсиите да е с 11% от 1 юли.

"Виждате изпълнителната власт колко често си мени мнението под натиск – за детската болница, за увеличението на тока, за пенсиите", коментира пред журналисти Стою Стоев от ПП-ДБ след председателския съвет на парламента.

"Заседание, според нас, трябва да има, потвърдихме го на председателски съвет, за да гарантираме, че точно след изборите няма да се окажем с 10 % увеличение на пенсиите, макар да е предвидено да се увеличат с 11 %, както е заложено в бюджета", добави той.

От „БСП за България“ поискаха да се включи още една точка в дневния ред на извънредното заседание – изслушване на министъра на енергетиката и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране във връзка с информациите за драстично увеличение на тока.

"Искаме това изслушване и да се вземе абсолютно отговорно решение на всякакви нива и институции да не се допуска 20 % или 30 % увеличение на тока", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова на излизане от НС.