Испания отзова за постоянно посланика си в Аржентина в ескалиращ спор заради критиките, отправени към съпругата на нейния министър-председател от аржентинския президент Хавиер Милей.

Хосе Мануел Албарес, министър на външните работи на Испания, заяви във вторник, цитиран от Financial Times, че "Аржентина ще трябва да продължи без испански посланик", тъй като в правителството кипи възмущение от коментарите на Милей по време на посещение в Мадрид.

Либертарианският президент на Аржентина не се срещна със социалистическия министър-председател Педро Санчес по време на взривоопасното си тридневно пътуване, но докато говореше на крайно десен митинг през уикенда, той заклейми съпругата на Санчес като "корумпирана" и определи социализма като "раков".

Албарес oцени забележките на Милей като "фронтална атака" срещу Испания.

"Няма прецедент лидер да идва в столицата на друга държава, за да обижда нейните институции", каза той.

Милей не показа признаци на отстъпление. Късно в понеделник той отхвърли призива на Санчес за "публично извинение" и обвини испанския премиер, че е в съюз с аржентинското ляво опозиционно движение "Перонисти".

Във вторник аржентинският президент заяви, че решението на Санчес е "типично безумие за един арогантен социалист" и че няма да отзове собствения си посланик от Испания.

Задълбочаващият се дипломатически спор повишава потенциала за сътресения за инвестициите и икономиката. Испанските предприятия са вторите по големина инвеститори в Аржентина след американските компании.

Коментарите на Милей, които намекнаха за предварителното съдебно разследване срещу съпругата на Санчес Бегоня Гомес, повториха това, което премиерът заяви, че е дясна клеветническа кампания срещу него. Съдебното разследване на съпругата на премиера беше предизвикано от жалба на група, свързана с крайната десница.

В крайна сметка в неделя Албарес отзова посланик Мария Хесус Алонсо Хименес за консултации, но последните му думи подсказват, че тя няма да бъде върната обратно.

Испания запазва дипломатическите си отношения с Аржентина и никой друг служител на не е отзован, но Албарес заяви, че посолството вече ще бъде ръководено от своя шарже д'афер, служител номер две.

В телевизионно интервю в понеделник Милей заяви: "Обиколката в Испания показа, че аз съм най-големият изразител на свободата в света. Аз съм в друга лига." Той добави, че събитията са показали "колко глупави" са били другите аржентински политици.

Той също така обвини Санчес в лицемерие, че "плаче за намеса", след като публично е подкрепил Серхио Маса, перонисткия опонент на Милей на изборите в Аржентина през 2023 г.

Испанската дясна опозиция разкритикува Милей, че не се е срещнал с краля, правителството или парламента по време на посещението си, но също така осъди Санчес, че е превърнал съпругата му в "държавен въпрос".

Премиерът на Испания определи предполагаемите нарушения в случая със съпругата му като "несъществуващи", а Гомес не е коментирала обвиненията.

Решението на Испания е най-сериозната дипломатическа последица от ексцентричната външна политика, която Милей провежда от встъпването си в длъжност през декември. Лидерът редовно се среща с бивши десни лидери и ги хвали, като същевременно пренебрегва леви политици в страни, които са традиционни съюзници на Аржентина.

През март левият президент на Колумбия Густаво Петро оттегли за кратко посланика на страната си в Буенос Айрес, след като в интервю Милей го нарече "убийствен терорист". Но няколко дни по-късно двете страни заявиха, че са се споразумели за връщането на дипломатите.

Връзките с Испания започнаха да се влошават по-рано този месец, когато испанският министър на транспорта Оскар Пуенте предположи, че Милей е "погълнал вещества" преди телевизионна изява. Милей нарече тези твърдения "клевета".