Забравете за вечерите с черни вратовръзки или срещите на върха в живописни местности.

Вместо това непокорните лидери на някои от най-големите латиноамерикански държави подхождат с пренебрежение към дипломатическите отношения. В регион, който е далеч от глобалните конфликти, президентите се впускат в словесни престрелки, каквито обикновено се водят в училищните дворове, коментира The Wall Street Journal. Техните вербални войни най-често се разиграват по телевизията и чрез публикации в X.

"Невежа" - каза миналата седмица президентът на Аржентина Хавиер Милей за мексиканския си колега Андрес Мануел Лопес Обрадор.

"Фашист", отвърна му Лопес Обрадор.

Правителството на Венецуела - което никога не се притеснява да отправя подигравки - отправи язвителни думи към онези, които критикуват “силния им лидер” Николас Мадуро, който миналия месец не позволи на популярни опозиционни фигури да се кандидатират срещу него на изборите през юли.

"Заврете мнението си, където се побере", заяви външният министър Иван Хил, насочвайки гнева си към двама приятелски настроени президенти - Густаво Петро от Колумбия и Луис Инасио Лула да Силва от Бразилия, след като те предпазливо критикуваха мярката.

Аржентинецът Милей, самоопределил се като анархокапиталист, определено не е от тези, които говорят тихо и избягват конфликти, като е склонен да се оказва в центъра на всяко меле. Той се нахвърли върху левите си опоненти в Аржентина, наричайки ги "безполезни паразити" и "човешки екскременти". По време на миналогодишната президентска кампания Милей използва моторна резачка, за да демонстрира как ще унищожи старите институции.

"Сега не е време за хубави думи и добри маниери", казва той.

Милей пренесе тази убеденост в президентството и външните отношения - както пролича в интервюто с водещия Андрес Опенхаймер по CNN от миналата седмица.

Аржентинският президент нарече авторитарните лидери на Куба, Никарагуа и Венецуела - най-лошите президенти в Латинска Америка.

"След тях има и други случаи, които вървят по същия път, като Колумбия, с г-н Петро", каза Милей, навлизайки в деликатна почва, тъй като колумбийският лидер беше избран през 2022 г. на свободен вот. "Не можете да очаквате много от човек, който е бил терорист-убиец и комунист".

Като член на лява бунтовническа група в младежките си години, Петро също рядко се сдържа - често обижда лидерите, чиято политика, особено когато е консервативна, не му харесва.

Влизал е в спор с посланика на Израел заради политиката на министър-председателя Бенямин Нетаняху в Газа. Той също така обвини президента на Ел Салвадор Найиб Букеле, че управлява концентрационни лагери, като вкарва в затвора хиляди заподозрени членове на банди.

Букеле се хвана на въдицата с радост, като отбеляза резкия спад на убийствата в Салвадор и проблемите на Колумбия с престъпността. А когато миналата година синът на Петро се забърка в корупционен скандал, Букеле загрижено го попита: "Всичко наред ли е у дома?"

Миналата година Петро и Милей влязоха в сблъсък, когато колумбийският лидер сравни аржентинския си колега с Хитлер и подкрепи неговия опонент.

Лопес Обрадор - може би все още уязвен от това, че Милей нарече поддръжниците на мексиканския политик "клуб на малките пениси" – наскоро влезе в схватка, наричайки аржентинеца "консервативен фашист".

Той също така написа в X, че изразява подкрепата си за Петро в борбата му срещу анархокапиталиста. "Благодаря ти Андрес Мануел", отвърна колумбийският лидер. "Мисля, че Милей се стреми да унищожи или поне да забави латиноамериканската интеграция".

"За мен е чест, че невежа като Лопес Обрадор говори лошо за мен", отговори аржентинецът. "Поласкан съм."

Това едва ли е първият случай, в който регионът избухва във фест на обидите, въпреки че много от предишните нападки са били насочени към САЩ. Фидел Кастро, покойният кубински диктатор, се прочу с това, че през 80-те години на миналия век нарече президента Роналд Рейгън "луд, имбецил и безделник", след като американският лидер включи Куба в групата на държавите, които спонсорират тероризма. Рейгън описа лидерите на тези страни като "най-странната колекция от неудачници, луди и мизерни престъпници от появата на Третия райх насам".

Изглежда, че достъпът до социалните медии в днешно време само подклажда огъня, казва пред WSJ Майкъл Шифтър, дългогодишен изследовател на Латинска Америка.

"Има много лидери в континента, които наистина обичат да използват Twitter и се наслаждават на спорове с други държавни глави", посочва той. "Те по природа са борбени и поляризиращи фигури. Ако управляват профилите си в социалните мрежи, изкушението е неустоимо."

Миналата седмица правителството на Венецуела изключи водата и електричеството на аржентинското посолство, след като шестима опозиционни активисти потърсиха убежище там, което накара Милей да призове представителите на Мадуро да спазват дипломатическите протоколи.

Преди това лидерът на Венецуела нарече Милей "разбойник", след като правителството му предаде на САЩ венецуелски самолет, за който се подозираше, че превозва членове на екипажа, свързани с иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция.

"Откраднаха самолета ни! Лудият Милей!", заяви венецуелският президент Мадуро в реч на 15 февруари. "Той се държи като луд, или е луд, или и двете."

След като Аржентина заяви, че ще предприеме дипломатически действия срещу Венецуела за забрана на достъпа до въздушното ѝ пространство, външният министър на страната обвини Милей, че ръководи "неонацистко правителство", което е "покорно и послушно на своя имперски господар", визирайки САЩ.

"Какво повече може да се очаква от едно магаре, освен ритник?" – отговори говорителят на президента на Аржентина Мануел Адорни.