Технологичните акции помогнаха за покачването на S&P 500 и Nasdaq Composite в петък, като и двата индекса се повишиха за пета поредна седмица. Dow Jones Industrial Average обаче прекъсна печелившите си седмични серии, започнали от средата на април.

По време на търговската сесия в петък S&P 500 спечели 0,7%, а Nasdaq се покачи с 1,1% до нов рекорд. Dow добави по-малко от 0,1%, или около 4 пункта.

Основните индекси на САЩ са на път да завършат май с най-добрите си месечни показатели от началото на годината.

Широкият S&P 500 се повишава с 5,3% и с 11% за годината, като завършва седмицата с по-малко от 0,1% нагоре. Технологичният Nasdaq Composite нараства с 1,4%.

Звездата на седмицата е Nvidia, чиито акции се покачиха с още 2,57% в петък, след ръст от с 9,3% в четвъртък. Производителят на чипове, който е в центъра на бума на изкуствения интелект, отчете рекордни тримесечни приходи и повиши дивидента си. Nvidia също така планира да пусне ново поколение AI чипове с кодово име Blackwell в края на тази година на цена от над $30 000 всеки.

Няколко компонента на Dow имаха трудни дни. Акциите на Boeing приключиха седмицата със спад от 5,6%, след като производителят на самолети заяви, че ще загуби милиарди долари повече от очакваното през следващите месеци. Акциите на Salesforce се понижиха с 4,7%, притиснати в петък от загриженост относно перспективите за корпоративния софтуер. Home Depot, 3M и McDonald’s паднаха с повече от 5%.

Гледайки напред, много инвеститори се чувстват оптимистично настроени, посочва The Wall Street Journal. След поредица от доклади за инфлацията, които се оказаха по-горещи от очакваното, данните за потребителските цени през април успокоиха нервите на трейдърите, показвайки леко охлаждане на ценовия натиск. В същото време Икономиката остава стабилна, опровергавайки очакванията, че кампанията на Фед срещу инфлацията ще насочи САЩ към рецесия.

Перспективите за корпоративните печалби също изглеждат добри. Анализаторите очакват печалбите на компаниите от S&P 500 да нараснат с 11% тази година и с 14% през 2025 г., според FactSet.

Някои инвеститори обаче се подготвят за възможността от нарастваща турбуленция, особено ако ценовият натиск не покаже постоянен спад. Данни от проучване на Мичиганския университет показаха в петък, че очакванията за инфлация са се повишили спрямо месец по-рано, оставайки над средното от преди пандемията Covid-19.

На този фон доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ се покачи до 4,471% в петък, от 4,419% преди седмица. Доходността нараства, когато цените на облигации те падат.

Извън САЩ основните борсови индекси отбелязаха предимно спад в петък. Stoxx Europe 600 загуби 0,2%, а японският Nikkei 225 се понижи с 1,2%.