Най-мощното земетресение от 40 години в Поцуоли – малко живописно градче край Неапол и родно място на София Лорен, накара ужасените жители да спят в колите си и да се евакуират в спешен лагер на брега на морето.

В Италия, страна, склонна към сеизмична активност, Поцуоли е част от гъсто населен район върху най-опасния вулкан в Европа.

Със своите 24 скрити подземни кратера Кампи Флегрей, т. нар. супервулкан, не отстъпва на по-известния Везувий, разрушил Помпей през 79 г. след Христа.

Десетилетия наред обаче политиците си затварят очите, тъй като в района с изключителна природна красота и апетитни крайбрежни имоти строителството се разраства и населението се увеличава. Половин милион души вече живеят в градовете в опасната зона, пише Politico.

Вулканът изригва за последен път преди 500 години. Но от миналото лято малките трусове зачестяват до степен, в която учените регистрират над 1000 на месец.

В понеделник Поцуоли беше разтърсен от земетресение с магнитуд 4,4 и 150 труса за една нощ. Макар че трусът не беше достатъчно силен, за да причини сериозни щети, предизвиканата паника изглежда най-накрая накара властите да вземат мерки.

Сега те подготвят планове за евакуация на стотици хиляди хора. А правителството за първи път обмисля радикален вариант: да плати на хората да напуснат зоната.

След извънредно заседание на кабинета в сряда министърът на гражданската защита Нело Мусумечи заяви, че местните живеят в условията на три риска: силно земетресение; повишаване на нивото на земята, причинено от магмата, която запълва подземните камери; и "много сложен, много опасен вулкан".

Той обясни, че евакуацията би била проблем, "ако след силен трус 3000 или 4000 души се качат в колите си, за да напуснат, а службите за спешна помощ не биха могли да се придвижат".

За независимия общински съветник Мара Мускара, десетилетията на либерално управление, позволило процъфтяването на незаконното строителство, са изложили хората на опасност.

Районът е "рай". Пейзажът е изключително красив, а климатът е вечен извор на изобилие, като термалната активност дори загрява водата в дома ви, обяснява съветникът.

Природната красота на крайбрежието обаче го е направила уязвимо с възможностите за спекулации, които подхранват постоянното градско развитие: "Вината е на всички – дори на гражданите. Има примирение и ниски очаквания.", допълва Мускара.

За Микеле Буономо от групата за екологични кампании Legaambiente проблемът никога не е бил решаван, защото не е изгоден и винаги е изглеждал твърде голям.

Къде бихте могли да изпратите всички тези хора?, пита той.

Според него Италия е склонна да реагира добре на бедствия, но не прави почти нищо, за да ги смекчи предварително: "Тази страна има една от най-добрите служби за гражданска защита в света, но реагира само на извънредни ситуации. Няма превенция", казва той пред Politico.

Въпреки че е невъзможно да се предвиди със сигурност кога ще изригне Кампи Флегрей, когато това стане, последиците могат да бъдат опустошителни.

Последното му изригване през 1538 г. е довело до образуване на планина. А масивното изригване преди 40 000 години покрива с пепел голяма част от Източна Европа - следи от него са открити чак в днешна Русия.

Буономо смята, че опасността за населението може да бъде намалена чрез пренастаняване на местните хора на друго място. Според него това би улеснило евакуацията на останалите в случай на извънредна ситуация.

Жилищата и училищата на тези, които остават, трябва да бъдат обезопасени, а хората да бъдат информирани какво да правят в случай на извънредна ситуация – с тестове за евакуация.

Миналата година Мускара представи в регионалния парламент закон, който забранява новото строителство и стимулира хората да напуснат, но твърди, че предложенията ѝ са били пренебрегнати и са залежали "в чекмеджето".

Министърът на гражданската защита признава, че държавата е действала бавно, но твърди, че сега правителството се готви да направи всичко възможно, за да намали рисковете.

"Ние, южняците, сме малко дистанцирани, малко фаталисти, свикнали сме да чукаме на дърво", казва той и допълва, че тези, които са избрали да живеят там, знаят рисковете и сега трябва да бъдат отговорни.

"Спомняме си за вулкана само, когато земята се разтърси и това е голяма грешка, трябва да живеем в бдително съжителство с опасността."

Досега властите са извели 250 души от домовете им, тъй като извършват проверки за безопасност на сградите и инструктират жителите за плановете за евакуация.

За първи път министрите обсъждат дали да платят на хората да напуснат.

Правителството също така планира най-накрая да забрани новото строителство, тъй като е невъзможно да се обмисля градско развитие едновременно с масовата евакуация.

Правителството обеща първоначално 500 млн. евро за най-уязвимия район - сума, която ще бъде недостатъчна, ако хиляди хора решат да се преместят. Това, което може да се окаже също толкова проблематично е, че много повече хора ще пожелаят да останат, избягвайки да изселват семействата си и защитавайки домовете си на фона на опасенията от разграбване.

"Хората живеят тук от поколения. Те са свикнали със земетресенията. Казват, че това е тяхната земя и не искат да я напускат.", допълват местните политици.