Лесно е да си представите какво бихте си купили, ако бяхте милионер. Когато разговаряте с истински милионери обаче, разбирате, че никой не е спечелил милион долара и не ги е запазил, като е харчил безразборно.

През годините Make It на CNBC разговаря с много милионери и често ги пита: За какво отказвате да харчите пари? Отговорите показват, че дори когато привидно разполагате със свободни средства, е важно да харчите целенасочено, ако искате да увеличите и запазите богатството си.

За някои от тях, като милионера Тод Болдуин, пестеливостта е нещо почти като игра.

„Всъщност е много забавно да можеш да си купиш нещо, а да решиш да не го правиш“, казва той пред медията.

Ето какво казват Болдуин и още четирима self-made милионери в отговор на въпроса: За какво никога не харчите пари?

Бърза мода

Джонатан Санчес, self-made милионер и основател на Parent Portfolio, поддържа нисък бюджет за облекло, като се старае нещата да са прости.

„Не обмислям прекалено много тоалетите си. Поддържам малък гардероб със семпли, вечни дрехи", казва той. „Ако ще се обличам небрежно, ще комбинирам сини дънки с тениска или поло. Ако посещавам официално събитие, ще нося костюм и вратовръзка".

Тази концепция му позволява да избягва изкушението да харчи за крещящи нови тоалети или евтина мода за еднократна употреба.

„Купувам нови артикули само когато трябва да заменя дрехи с големи дупки от нормалното износване“, казва той.

Удължени гаранции

Стив Адкок издава своя бюлетин „Навици на милионера“ като част от усилията си да води хората към финансова независимост и ранно пенсиониране по начина, по който той е стигнал дотам - след като е успял в професионален план, инвестира разумно и живее скромно.

Едно нещо, за което никога няма да го видите да харчи, са удължените гаранции за домакински уреди и електроника от големите магазини.

„Вероятно няма да ги използвате толкова дълго. Това е просто допълнителна печалба за магазина", казва той.

Вместо да плаща гаранцията, Адкок всеки месец вкарва малко пари в спешния си фонд, за да покрие ремонтите. Когато дадена стока се повреди, той разполага със средства, за да я поправи. Ако пък се окаже вечна, той може да отдели парите за други разходи.

Скъп алкохол

Джим Креймър разказва пред CNBC, че е бил отгледан от пестеливи родители, които не са позволявали на децата си да поръчват газирани напитки в ресторант, докато не дойде храната, за да не се налага да си поръчват пак след това.

Като възрастен, Креймър подхожда по същия пестелив начин, когато става въпрос за напитки за възрастни.

„Когато видя бутилка вино за 500 долара, си казвам: „Каква загуба“, категоричен е той. „Защо просто не отидете да си купите красив пуловер? Представяте ли си какъв пуловер можете да си купите за тази сума? Можете да си вземете поне два страхотни кашмирени пуловера.“

Дрехи за спорт

Защо да харчите за нещо скъпо, когато нещо безплатно ще работи също толкова добре? Това е мотото на основателката на Crush Your Money Goals Бернадет Джой, когато става въпрос за дрехи за тренировка.

„Благодарение на възхода на спортната индустрия понякога ходенето във фитнеса прилича повече на модно ревю, отколкото на фитнес“, казва тя. „Тъй като ходя на няколко конференции и събития годишно, на които се предлагат торбички с подаръци, в които има брандирани тениски, с удоволствие ги нося на тренировката си по йога и танци, вместо да харча пари за дизайнерски спортни дрехи.“

Вечери навън с приятели

Защо да харчите за дейност, която може да ви донесе приходи? Болдуин казва, че рядко харчи за посещения на ресторанти или на кино, „но само защото знам как да получа пари за това“.

Той е участва в различни кампании като „таен купувач“ и получава заплащане за вечери, пазаруване на хранителни стоки, гледане на филми и дори за посещение на хотели и казина, в замяна на това, че предлага обратна връзка за продуктите и услугите, които използва.

„Ако някой приятел иска да отиде на бар или на кино, обикновено се опитвам да изчакам, докато мога да получа оферта за “тайно пазаруване“, казва той, „Защото ако така или иначе ще ходя някъде, мога да го получа безплатно и да ми платят даже.“