Пазарите на акции в Азия и Европа се повишиха в понеделник, заедно с фючърсите на американските индекси, с което започна седмица, в която се очакват данните за ценовия натиск в еврозоната и САЩ.

Обемите на търговия бяха малки, тъй като пазарите в САЩ бяха затворени за Деня на паметта. Пазарите в Обединеното кралство също не работиха заради празник.

Stoxx Europe 600 се покачи с 0,3% в понеделник, след като главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, каза, че пътят за намаляване на лихвите е ясен. ЕЦБ вече сигнализира, че може да направи първо намаление на 6 юни, преди Фед.

Все пак Лейн предупреди, че ЕЦБ трябва да поддържа рестриктивна политика, за да гарантира, че инфлацията ще продължи да намалява. Еврото напредна с 0,2% спрямо долара.

Азиатските пазари също се повишиха, като индексът Hang Seng в Хонконг, Shanghai Composite и Kospi Composite в Южна Корея добавиха повече от 1%.

Акциите на компаниите от сектора на полупроводниците скочиха, след като Китай разкри фонд от близо 48 милиарда долара за укрепване на своята индустрия за чипове.

Цените на златото и медта се възстановиха в понеделник след спад съответно с 3,3% и 5,5% миналата седмица. Фючърсите на референтния суров петрол Брент напреднаха с 1,3% до $82,91 за барел в ранния следобед американско време.

Инвеститорите очакват още изказвания от членове на Фед и ЕЦБ, които трябва да дадат по-ясна представа за посоката на паричните им политики.

Скорошните данни за индекса на мениджърите по покупките в САЩ, които показват, че икономическата активност се ускорява, разпалиха отново опасенията относно инфлацията. Това създава объркване относно бъдещите действия на Фед.

Уолстрийт също така очаква отчетите за печалбите на няколко големи компании, сред които Salesforce, Costco Wholesale и Dollar General. Меме акциите на GameStop вероятно също ще бъдат на фокус. Те се повишиха късно в петък, след като компанията заяви, че е използвала скорошното покачване на акциите си, за да набере 933 милиона долара.

Тази седмица също така ще донесе значителна промяна в структурата на финансовите пазари в САЩ: преминаване към по-кратък цикъл на сетълмент, известен като T+1. От вторник сделките с акции, облигации и борсово търгувани фондове ще се уреждат за един работен ден - половината от времето, което е необходимо сега.

Промяната вероятно ще бъде до голяма степен незначителна за големите трейдъри, но индивидуалните инвеститори биха могли да се възползват от по-бързото получаване на пари от продажбите на своите акции, казват експерти от индустрията.