По-рано този месец Дейвид Елиас получава изненада по пощата: 12 бейзболни шапки с надпис Dow 40000 отпред и Елиас отзад.

Шапките са подарък за празник, който е очакван от 25 години.

Елиас, който е на 79 години и живее в Уилямсвил, Ню Йорк, прогнозира в книгата си от 1999 г. "Dow 40 000: Стратегии за печалба от най-големия бичи пазар в историята", че индексът ще премине границата до 2016 г. Той се разминава с тази цел с осем години, но по-добре късно, отколкото никога, казва той пред Тhe Wall Street Journal.

Индексът на 30-те акции за първи път надхвърли 40 000 в рамките на дневната търговия на 16 май, а на следващия ден затвори над тази граница. Оттогава Dow се отдръпна, но тази година се е повишил с около 4% и е нараснал повече от два пъти от най-ниската си стойност през март 2020 г.

Прогнозата на Елиас се оказва оптимистична, отчасти защото той, както и почти всички останали, пропуска големите повратните точки, в случая срива на дот-ком компаниите през 2000 г. и финансовата криза от 2008 г., които сринаха възвръщаемостта на акциите за дълго време.

Това води до години на подигравки в интернет. След като дот-ком балонът се спука, Dow спада с около 30% между януари 2000 г. и септември 2001 г. и достига ниското ниво от 8235,81 пункта. След това през март 2009 г. той се срива до 6547,05 пункта покрай фалита на Lehman Brothers и спонсорираното от правителството спасяване на кредитори.

След публикуването ѝ книгата на Елиас предизвиква подигравки, но в крайна сметка се оказва, че е далновидна.

На 7 март 2009 г. потребител в Amazon.com пише за книгата: "Става за чудесна подложка за вратата или за тоалетна хартия. Също може да е добра за смачкване на хлебарки. Страниците могат да се изтръгнат и да се използват за запалване на камината. Има още много добри приложения за тази книга!"

Книгата се предлага за продажба в употребявано състояние в Amazon на цени от $3 до $97,64. Тя има оценка 4,1 въз основа на 16 отзива.

Елиас не е единственият, който се е опитвал да предвиди основните пазарни събития и не е успял. В книгата "Dow 36 000: Новата стратегия за печалба от предстоящия възход на фондовия пазар" на Джеймс Гласман и Кевин Хасет, също публикувана през 1999 г., се прогнозира, че индексът ще премине този праг в рамките на годината. Това се случи едва през 2021 г.

Дейвид Елиас носи една от празничните шапки, които приятелски настроен опонент е поръчал за него. Елиас не губи време и вече е изготвил нова оптимистична прогноза - той очаква Dow да достигне 67000 през следващите 10 години.

"Уверен съм на 100%", казва той. "И изкуственият интелект е една от причините да се чувствам така."

Шапките за Dow 40000 са подарък от Боб Фишер, негов приятел от 20 години.

В миналото Елиас и Фишер са ръководели конкурентни инвестиционни къщи в Ню Йорк, със сходни стилове на инвестиране. Двамата често са се надпреварвали за клиенти. Елиас носи шапката си като трофей, където и да отиде.

Ето някои от другите му прогнози от 1999 г. и как са се справили те:

Елиас прогнозира, че Microsoft и Intel ще се присъединят към Dow и ще доведат индекса до ръст. И двете акции бяха добавени в годината на излизане на книгата му. Сега Microsoft е най-ценната американска компания и има втория най-голям принос за покачването на Dow от 30000 през ноември 2020 г.

Той прогнозира, че местните акции ще изпреварят глобалните си колеги. От края на 1998 г. досега Dow е добавил над 325%. Японският Nikkei 225 е нараснал с около 180%, Stoxx Europe 600 е напреднал с близо 85%, а Hang Seng - с около 90%.

Но все пак има и пропуски. В книгата си Елиас смята, че Латинска Америка ще се радва на бърз растеж през следващите 20 години. Икономики като Мексико, Венецуела, Бразилия, Аржентина, Чили, Перу и Колумбия са затънали в рецесия или други кризи, което значително възпрепятства това.