Звездното тримесечие на Nvidia повиши акциите на производителя на чипове в четвъртък, но не успя да повдигне по-широкия фондов пазар в САЩ.

Акциите на Nvidia скочиха с 9,3% в четвъртък, след като компанията отчете рекордни тримесечни приходи и печалби, които надминаха очакванията на Уолстрийт. Това обаче не беше достатъчно, за да повиши основните индекси.

S&P 500 се понижи с 0,7%. Nasdaq Composite се отдръпна с 0,4%, а Dow Jones Industrial Average се понижи с около 600 пункта, или 1,5% - най-лошият му еднодневен процентен спад от март 2023 г. Това е вторият пореден ден на спадове и за трите индекса.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ – бенчмарк за ипотеки и други разходи по заеми – се повиши до 4,474% от 4,433% в сряда.

При суровините фючърсите на медта паднаха с около 1%. Фючърсите на златото се понижиха с 2,3% в третия си пореден ден на спад.

Инвеститорите с нетърпение очакваха резултатите на Nvidia, защото голямото тегло на компанията в референтни индекси като S&P 500 дава на производителя на чипове потенциала да раздвижи по-широкия пазар. Представянето на компанията също така се разглежда като тест за манията около изкуствения интелект, която движи фондовия пазар през последната година.

Десет от 11 сектора в S&P 500 паднаха в четвъртък. Само този на информационните технологии, който включва Nvidia, отбеляза ръст от 0,6%.

S&P 500 все пак се повишава с 4,6% за май и с 10% за годината.

През последните месеци инвеститорите промениха очакванията си относно инфлацията и кога Федералният резерв може да намали лихвените проценти. Поредица от по-горещи от очакваното отчети попариха надеждите на инвеститорите за шест намаления на лихвените проценти тази година.

В четвъртък притесненията относно инфлацията се разпалиха отново, след като нови данни показаха, че икономическата активност в САЩ се е засилила този месец. S&P Global Flash U.S. Composite PMI, измерващ активността в секторите на производството и услугите, се повишава до 54,4 през май от 51,3 през април - най-високото му ниво от повече от две години.