Природата на Африка среща човека с едни от най-редките и красиви животни в света - факт, който привлича туристите на континента целогодишно.

Но сафаритата са само малка част от това, което горещата земя може да предложи.

От винени турове до оживени крайбрежни градове – тези преживявания очакват всички, които са готови да излязат извън рамките на ловните излети и да навлязат по-дълбоко в същността на континента, пише CNBC.

Да покоряваш върхове

За любителите на пешеходните преходи Африка е благословена с много върхове - от мароканския Тубкал до най-високия на континента - Килиманджаро в Танзания.

Планината Маса в Южна Африка може да бъде изкачена за няколко часа, но за любителите на адреналина се препоръчва скок с бънджи от кулите Соуето в Йоханесбург или от моста Блукранс по известния „Градински път“ в страната.

Африка е идеална за пътешественици, които жадуват за приключения, казва Зина Бенчеих, директор за Европа, Близкия изток и Африка в Intrepid Travel.

Тя препоръчва националния парк „Тсингьо де Бемараха“ в Мадагаскар, който има две геоложки зони, наречени „Малък Тсингьо“ и „Голям Тсингьо“, което на местния език означава място, „където не може да се ходи бос“.

Това няма да е обичайният поход, казва тя, описвайки маршрута като „лабиринт от варовикови образувания, които приличат на гора от скали“.

В Намибия пътешествениците могат да се изкачат на емблематичната Дюна 45, за да се полюбуват на пясъчните дюни на Сосусвлей, да изследват зловещия бял глинен на Дедвлей или да направят поход през живописния каньон Сесрием.

При водопада Виктория, на границата между Замбия и Зимбабве, пътешествениците могат да опитат рафтинг, да скочат с бънджи или да поплуват в Басейна на дявола, който се намира от страната на водопада в Замбия.

Подобни приключения могат да се намерят и в Джинджа, Уганда, откъдето извира река Нил.

Балоните с горещ въздух също са популярна атракция, като от птичи поглед може да се видят берберските села в Мароко и Масай Мара в Кения.

Плажът

Африканските плажни градове съчетават красота и култура на места като Сейшелските острови, Кения, Танзания, Южна Африка, Мозамбик, Мавриций, Занзибар, Гана, Намибия и Египет.

Момбаса, крайбрежен град в Кения, е един от примерите.

Тук ще се запознаете с африканската, индийската и арабската култура на едно място. Форт Хесус е един от забележителните обекти в Момбаса и е построен от португалците през 1593 г.

За по-малко от 200 години фортът е сменял девет пъти собственика си, казва Лусимари Суанепоел, собственик на African Sky of Diamonds Tours & Safaris.

Тя препоръчва да посетите Занзибар, за да се разходите из лабиринтните улички на Каменния град, както и суахилийския бряг на Кения, историческите руини Геде и горите Миджикенда Кая, включени в списъка на ЮНЕСКО.

„Мадагаскар... е друг островен диамант, с плажове като Носи Бе и Ил Сен Мари, които се отличават с палмови брегове и оживени крайбрежни села“, казва Суанепоел.

Дърбан и Кейптаун са две от най-добрите плажни дестинации в Южна Африка, къдети туристите могат да карат кайтсърф, да се гмуркат с шнорхел, да карат каяк или да търсят дюгони и китове.

Бутиков круиз

Африка предлага редица уникални преживявания, свързани с плаване – от евтини лодки до луксозни бутикови круизи по езеро на база ол инклузив.

Силно препоръчителни са круизите по реките Нил, Замбези и Чобе, както и круиз по езерото Киву в Руанда, тъй като водните пътешествия могат да предложат впечатляваща платформа за наблюдение на дивата природа.

„По време на круиза по реката може да видите стадо слонове или големи биволи, които се събират край водата, и дори да наблюдавате крокодили, които незабелязано се промъкват. Стотици хипопотами също се къпят в реката, като само ноздрите им стърчат навън", казва Кейт Пауъл, генерален мениджър на Zambezi Queen Collection.

Пътешествениците могат също така да ловят риба и да се наслаждават на спокойните води.

Човек може да изследва река Манамболо с дървено кану под сянката на високи скали или да спре, за да проучи пещера и зловещите гробници на вазимба, за които се твърди, че са най-ранните жители на Мадагаскар, казват местните екскурзоводи.

Освен че са популярна спирка за световни круизи, Източна и Южна Африка имат свои маршрути, които посещават крайбрежни острови. Silversea, Norwegian Cruise Line и MSC имат круизи, тръгващи от Африка.

Морските пътешествия позволяват на посетителите да се запознаят с дивата природа, културите и пейзажите на континента от уникална гледна точка, каза Кевин Буболц, вицепрезидент на Norwegian за континентална Европа, Близкия изток и Африка.

„В Порт Елизабет екскурзията „Островът на пингвините“ е забележително преживяване. Ще видите най-голямата колония от африкански пингвини в света в естествената им среда“, каза той. „Ако имате късмет, може да зърнете и игриви гърбати делфини.“

Винени турове

В държави като Мароко, Намибия и Етиопия са създадени винени региони. Но Южна Африка е перлата в короната на континента.

„Южна Африка е известна с винените си региони от световна класа, като Западният Кейп е сърцето на индустрията“, казва Ренел Стендър, главен изпълнителен директор на Wesgro, агенция за туризъм и търговия в Кейптаун.

„Районите около Стеленбош, Франшхук и Паарл съставляват прочутите Капски винени земи, където посетителите могат да обиколят исторически имения, да дегустират и да се запознаят с винопроизводството.“

Стеленбош е не само едно от най-добрите места за винени турове, но и гореща кулинарна точка, известна с иновативната си кулинарна сцена.

Елмари Рабе, маркетинг мениджър в Visit Stellenbosch, съветва туристите да избират винарни, които са ангажирани с устойчиви и органични практики.

„Вземете предвид и разстоянието между фермите, тъй като Стеленбош се простира на повече от 60 квадратни километра“, съветва тя.

Най-доброто време за посещение е сезонът на прибиране на реколтата от края на януари до март, когато лозята са в разгара си. Но всеки сезон има свой собствен чар.

Пролетта предлага пищни пейзажи, докато зимата е идеална за наслаждаване на червени вина край камината. Лятото предлага слънчеви дни, идеални за дегустация на открито.