Акциите на Nvidia се повишиха отново във вторник, добавяйки към огромните си скорошни печалби в иначе неблагоприятен ден за пазарите.

След поредния хитов отчет за печалбите миналата седмица акциите на Nvidia се повишиха със 7%, което води до 32% ръст за месеца и до 130% от началото на годината.

Новината, че xAI на Илон Мъск е набрала 6 милиарда долара частно финансиране, даде допълнителен тласък на акциите на Nvidia, подчертавайки манията по инвестициите в изкуствен интелект, които превърнаха производителя на чипове в пазарен гигант.

Акциите на други производители на чипове също се повишиха, което помогна за покачването на технологичния индекс Nasdaq Composite с 0,6%. Широкия S&P 500 записа по-малко от 0,1% ръст, а Dow Jones Industrial Average падна с 0,6%.

Като цяло инвеститорите реагират на добрия сезон на печалбите, казват експерти пред The Wall Street Journal, след като повечето компании от S&P 500 отчетоха резултатите си за първото тримесечие. Печалбите им са на път да се покачат с 6% спрямо предходната година, най-големият скок от първите три месеца на 2022 г., според FactSet.

Няколко компании също така обявиха обратно изкупуване на акции или увеличение на дивидентите, което отразява увереността от страна на компаниите, че финансовото им състояние е силно и ще продължи да бъде такова.

На дълговите пазари обаче доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се установи на 4,542%, според Tradeweb, спрямо 4,471% в петък.

Доходността, която се покачва, когато цените на облигациите падат, може да повлияе негативно на акциите чрез повишаване на разходите за заеми в цялата икономика. Това също така може да бъде по-голяма конкуренция за акциите, като увеличава безрисковата възвръщаемост, която инвеститорите могат да получат, като държат държавни облигации до падежа.

В началото на май акциите се повишиха, а доходността на облигациите падна, след като данните показаха забавяне на растежа на работните места в САЩ, което засили надеждите, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти тази година.

Скоро след това данните показаха известно забавяне на инфлацията. Доходността се понижи допълнително, като тази на 10-годишните облигации падна под 4,4%. Оттогава обаче тя се повишава отново, отразявайки сигналите на Фед, че е нужен по-голям напредък по отношение на инфлацията, за да разхлаби паричната си политика.

На този фон много инвеститори навлизат в „зоната на предпазливост“ по отношение на акциите.

Повечето сектори в S&P 500 паднаха във вторник, въпреки че индексът все още е нагоре с 11% от началото на 2024 г. и с 5,4% за месеца, възстановявайки се от спада през април.

Индексите на европейските пазари също се понижиха във вчерашната търговска сесия, тъй като инвеститорите са в очакване на нови официални данни за инфлацията от двете страни на Атлантическия океан, обобщава CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 затвори с понижение от 0,6%, като повечето сектори бяха на червено, водени надолу от акциите на компаниите в областта на туризма и развлеченията, които се понижиха средно с 2,6%.