Година след като изкуственият интелект превзе Уолстрийт търсенето му продължава да процъфтява и да се разпространява далеч отвъд технологичния сектор, повишавайки и акциите от „старата школа“.

Компаниите с дълбоки джобове инвестират сериозно в AI технологиите, което носи огромни печалби на производителите на чипове като Nvidia, но и на множество доставчици на енергия и суровини, пише The Wall Street Journal.

Сред причините за това е, че те са готови да захранват все по-„гладните“ центрове за данни, необходими за възхода на AI.

Секторът на комуналните услуги на S&P 500 e напреднал с 15% през последните три месеца, надминавайки всички останали сегменти на индекса, включително технологичния.

Акциите в сферата на енергията и материалите се представят по-добре от по-широкия пазар, който е напреднал с 4,2% през този период. Покачват се цените на акциите и на промишлените предприятия, които могат да имат роля в разширяването и обновяването на центрове за данни.

Докладът за печалбите на Nvidia миналата седмица показа, че търсенето на AI тепърва набира скорост. Компанията регистрира 26 милиарда долара приходи за последното си тримесечие, над три пъти повече от общите година по-рано. Акциите на производителя на графични чипове се търгуват на рекордни нива, като са се удвоили от началото на 2024 г.

„Следващата индустриална революция започна, бизнесите и държавите преобразуват съществуващите центрове за данни във фабрики за изкуствен интелект“, каза главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг по време на разговор с инвеститори миналата седмица.

Големи технологични компании като Microsoft и Meta Platforms харчат милиарди за чипове на Nvidia, но и за свързана инфраструктура, за да изградят свои собствени мощности за развитието на AI технологията. Междувременно двупартийна група в американския Сенат препоръча десетки милиарди долари нови федерални разходи, свързани с AI през следващите години.

„Новите възможности за инвестиране са свързани със строители и оператори на центрове за данни, захранване и с комуналните услуги“, казва пред WSJ икономистът Лорън Гудуин, главен пазарен стратег в New York Life Investments.

Сред компаниите, печелещи от AI манията, е Vertiv Holdings, която произвежда оборудване, което захранва и охлажда центрове за данни. Акциите ѝ са се увеличили повече от два пъти тази година. Компанията казва, че новите поръчки са нараснали с 60% спрямо година по-рано през първото тримесечие. Анализаторите на Уолстрийт очакваха около 15% ръст и преразгледаха рязко по-високите си прогнози за печалбите ѝ за следващите години, отбелязва WSJ.

Производителят на оборудване за управление на мощността Eaton е напреднал с 42% тази година. Акциите на Johnson Controls, произвеждащ електрически системи за търговски сгради, са нараснали с 28%.

Акциите на Quanta Services, която доставя квалифицирана работна ръка на енергийни компании, са нараснали с 31% тази година.

Изброените компании и други в същите сегменти могат да получат допълнителен тласък, ако Федералният резерв намали лихвените проценти по-късно тази година, както очакват много инвеститори.

Към момента те вече се търгуват доста над дългосрочните си средни стойности. Eaton се търгува на 31 пъти над очакваните печалби през следващите 12 месеца, а Vertiv на 40 пъти. Показателят за целия индекс S&P 500 е 21 пъти.

Високите оценки на индустриалните компании обаче представляват по-малък риск от обикновено, според Джоузеф Гио, анализатор в Williams Jones Wealth Management. „Тези компании са по-малко циклични, отколкото бяха преди“, казва той, добавяйки, че според него Eaton може почти да удвои печалбата си през следващите пет години.

Анализатори все пак предупреждават, че съществува възможността икономиката на САЩ да се забави или шумът от AI да се разсее.

Има и по-дългосрочната заплаха за трейдърите: по-високите цени на електричеството или замърсяващото производство на електроенергия могат да накарат регулаторите да предприемат мерки, което от своя страна да навреди на инвестиционната привлекателност на компаниите.

Ръководители на центрове за данни коментират също така, че нарастващото търсене в сектора означава по-дълги срокове за доставка на основно оборудване като резервни генератори и охладителни системи.