Във вторник федерален съдия осъди бившия ръководител в FTX Райън Саламе на над седем години затвор - първият от лейтенантите на провалилия се крипто магнат Сам Банкман-Фрийд, който получи затвор за ролята си в срива на борсата през 2022 г.

30-годишният Саламе е бил високопоставен ръководител на FTX през по-голямата част от съществуването ѝ, а до нейния срив е заемал поста съизпълнителен директор на FTX Digital Markets. Миналата година той се призна за виновен за незаконно предоставяне на средства за американска предизборна кампания и за ръководене на нелицензиран бизнес за парични преводи.

Саламе беше един от четиримата бивши високопоставени мениджъри на борсата, които се признаха за виновни по федерални наказателни обвинения след фалита на компанията в края на 2022 г., заедно с Каролин Елисън, Нишад Сингх и Гари Уанг. Въпреки това, за разлика от другите трима, Той не се съгласи да свидетелства в полза на обвинението по време на процеса срещу Банкман-Фрийд.

През март основателят на FTX беше осъден на 25 години, след като беше признат за виновен в кражба на милиарди долари от клиенти и инвеститори на FTX с цел извършване на рискови залози.

Присъдата от 7 години и половина затвор плюс три години надзорно освобождаване е по-голяма от тази, които прокурорите поискаха от съдия Луис Каплан да наложи на Саламе в бележката си преди произнасянето на присъдата, съобщава Financial Times.

Той е действал като сламен донор, за да помогне на FTX да допринесе с над 100 млн. долара за политически кампании в САЩ, главно преди междинните избори през 2022 г., като е давал пари на кандидати от двете основни политически партии, за да помогне на Банкман-Фрийд да си спечели благоразположение.

Саламе призна, че даренията са били "финансирани чрез преводи от дъщерно дружество на FTX". Въпреки че са категоризирани като заеми, той заяви, че "никога не е възнамерявал да ги изплати". Той се е срещал многократно с високопоставени политици във Вашингтон, включително с републиканския сенатор Мич Макконъл и тогавашния републикански конгресмен Кевин Маккарти.

Адвокатите на Саламе, които искаха присъда не повече от 18 месеца, заявиха, че откритието през ноември 2022 г., че FTX може да е откраднала милиарди от клиенти, "е било толкова шокиращо и ужасяващо за Райън Саламе, колкото и за всички останали по света", и подчертаха, че той "не е бил част от най-близкия кръг на Сам Банкман-Фрийд".

Но в крайна сметка средствата, които Саламе е използвал за тези вноски, са дошли от именно от осъдения крипто магнат.

Съдията Каплан посочи по време на делото, че Саламе "е знаел точно какво прави, като цялата идея е била да го скрие от света", предава Associated Press.

Съдията също така порица Саламе за това, че е изтеглил 5 млн. долара в криптовалути от FTX, когато борсата е била в несъстоятелност.

"Вие се опитахте да изтеглите още десетки милиони", заяви Каплан. " Казал сте си: “Аз първи се качвам в спасителната лодка. По дяволите с всички тези клиенти".

Саламе се извини на жертвите на FTX и на семейството си, като заяви, че той и другите са имали добри намерения, макар че добави: "Напълно разбирам, че средствата, които съм търсил за постигането на тези цели, са били незаконни."

Преди да бъде произнесена присъдата, Саламе направи кратко изказване, в което заяви, че "започва пътя си към изкуплението". "Приемам това, което следва."

Трима други високопоставени ръководители на FTX очакват присъда за ролята си в срива на борсата: Каролин Елисън, която е била главен изпълнителен директор на хедж фонда на FTX Alameda Research, Гари Уанг, съосновател на борсата, и Нишад Сингх, ръководител на инженерния отдел. И тримата сътрудничиха на прокурорите и дадоха показания по време на процеса срещу Банкман-Фрийд в замяна на евентуални условни присъди.