Американските борсови индекси се понижиха в сряда, след като доходността на облигациите се покачи до най-високото си ниво от месец.

S&P 500 се понижи с 0,7%, като всичките му 11 сектора отчетоха спадове. Технологичният Nasdaq падна с 0,6% от рекордния си връх, достигнат ден по-рано. Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,1%, или 411 пункта.

В Европа Stoxx Europe 600 падна с 1,1%.

За годината широкият индекс S&P 500 все още е нагоре с 10%, а ръстът за май е 4,6%.

Интересно е да се отбележи обаче, че през настоящия месец, когато индексите достигнаха нови рекорди, само четири гигантски технологични акции са добавили повече пазарна стойност от останалите печеливши в S&P 500 взети заедно. Краткият изблик на превъзходство на по-малките акции изглежда отново изчезва, отбелязва пазарният анализатор на The Wall Street Journal Джеймс Макинтош.

Nvidia, Microsoft, Apple и Alphabet са добавили над $1,4 трилиона този месец, повече от другите 296 акции, които са поскъпнали. Половината от печалбата е само на една компания - производителят на чипове Nvidia.

След ралито през по-голяма част от май борсовите индекси в САЩ се колебаят напоследък, тъй като инвеститорите продължават да променят очакванията си относно бъдещата парична политика на Федералния резерв.

Президентът на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари каза тази седмица, че централната банка може да задържи лихвените проценти по-високи за по-дълго време, за да получи яснота относно инфлацията, и предупреди, че не е изключено увеличение. Инвеститорите сега дават 54% шанс Фед да запази лихвите непроменени на следващите три срещи, според инструмента CME FedWatch, спрямо 42% преди седмица.

В сряда инвеститорите също така показаха относително слаб апетит към 7-годишните съкровищни облигации на търг за 44 милиарда долара, след подобно слабо търсене на 2-годишни и 5-годишни облигации във вторник.

Доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши до 4,623% от 4,542% във вторник. Това е най-високото ѝ ниво от 30 април.

По-високата доходност на държавните облигации прави по-малко привлекателно притежаването на по-рискови активи. Тя също така увеличава разходите за заеми в цялата икономика, включително за ипотеки и корпоративен дълг.

С приключването на сезона на печалбите инвеститорите очакват нова информация, за да оправдаят повишаването на цените на акциите.

В петък ще бъде публикуван предпочитаният от Фед показател за инфлацията. Икономистите очакват индексът на цените на личните потребителски разходи да е нараснал с 2,7% през април спрямо година по-рано.