Доверието на потребителите и бизнеса в еврозоната се повишава този месец, тъй като блокът изглежда все по-сигурен в мекото приземяване след високите инфлация и лихвени проценти през последните години.

Общият показател за доверието на бизнеса и потребителите в 20-членния блок, публикуван в четвъртък от Европейската комисия, нараства до 96,0 пункта през май от 95,6 пункта през април. Макар и да отбелязва подобрение през месеца, индикаторът за доверието все още е малко под очакванията на икономистите и продължава да изостава от дългосрочната средна стойност.

По-доброто настроение през май е подхранвано от повишаването на потребителското доверие и от динамичния сектор на услугите в блока. Промишленият сектор на еврозоната, който изпитва затруднения, също отбеляза подобрение, отбелязва The Wall Street Journal.

По-доброто настроение в блока идва в момент, когато инфлацията се охлажда, а Европейската централна банка се готви да намали лихвените проценти, разчиствайки пътя към излизане от двегодишната икономическа стагнация и упоритото покачване на цените, което започна с нахлуването на Русия в Украйна в началото на 2022 г. Икономическият растеж започва да набира скорост и ЕЦБ очаква до следващата година инфлацията да се понижи до целевите 2%.

Междувременно през миналия месец безработицата достигна рекордно ниско ниво в блока, който успя да избегне този обичаен капан, обикновено свързван с по-строгата парична политика, използвана за овладяване на инфлацията. Статистическият орган Евростат съобщава, че нивото на безработица в еврозоната е спаднало до 6,4% през април спрямо 6,5% през март. Това е най-ниската стойност от създаването на единната валута.

По оценки на Евростат през април 13,149 млн. души в ЕС, от които 10,998 млн. в еврозоната, са били безработни. В сравнение с март 2024 г. безработицата е намаляла със 103 хил. души в ЕС и със 100 хил. души в еврозоната. Спрямо април 2023 г. индикаторът се е увеличил с 95 хил. души в ЕС и е намалял със 101 хил. души в еврозоната. В Съюза през април най-висока е безработицата в Испания (11,7%) и Гърция (10,8%), а най-ниска - в Чехия (2,7%) и Полша (3%).

В своя пик, по време на кризата в еврозоната през 2013 г., безработицата се повиши с над 12%, но след това постоянно спадаше - преди краткотрайния скок по време на пандемията.

Проучванията на S&P Global от миналата седмица сигнализираха, че възстановяването се засилва, тъй като бизнес активността в частния сектор достигна най-високото си ниво от една година. Междувременно отстъплението на инфлацията вероятно ще накара Европейската централна банка да понижи депозитната си лихва с четвърт пункт през следващата седмица. В момента тя е рекордно висока - 4%.