Компанията майка на Facebook – Meta за пореден път търпи негативен ефект върху имиджа си.

Тя беше обвинена от Федералната търговска комисия на САЩ – FTC за укриване на информация, свързана с придобиванията на Instagram през 2012 г. и WhatsApp през 2014 г., съобщава Fortune.

Въпреки че разреши сливанията, през 2020 г. FTC заведе дело срещу Meta на по-късен етап в опит да ги отмени.

Meta се опитва да отхвърли иска, като твърди, че е инвестирала милиарди в Instagram и WhatsApp, и освен това антитръстовата агенция не е доказала как потребителите са в по-лошо положение.

FTC сега твърди, че е предприела само „ограничен преглед“ на сделките, когато те са се случили „по искане на Meta“, и „сега разполага с много повече доказателства, включително документи преди придобиването, които Meta не е предоставила през 2012 г. и 2014 г.“.

От жалбата на FTC не става ясно каква информация се твърди, че е укрита в онзи момент от Facebook (сделките са преди основателят Марк Зъкърбърг да създаде Meta).

В наши дни много регулаторни органи гледат с неудобство на разрешението за придобиване на Instagram и WhatsApp, тъй като то позволи на Facebook да потисне потенциалната конкуренция на пазара на социалните мрежи и доведе до ситуация, в която днес за много потребители е трудно да избегнат използването на собственост на Meta.

Трябва да се отбележи, че развалянето на тези сливания би било сеизмично събитие за компаниите в технологичния сектор и индустриите, свързани със социални мрежи.

И все пак, това не би било безпрецедентно, тъй като през 2020 г. британските регулатори принудиха Meta да отмени покупката на Giphy. GIF хранилището обаче е дреболия в сравнение с Instagram и WhatsApp, а от сключването на тези сделки е минало много повече време.

Всъщност дори когато антитръстовите органи на ЕС глобиха Facebook със 122 млн. долара през 2017 г. за това, че им е предоставил подвеждаща информация по време на придобиването на WhatsApp, това не повлия на одобрението им за сделката.

Затова би било изненадващо, ако последната тактика на FTC успее да отмени това, което е направено преди десет или повече години, независимо колко наивно може да изглежда това одобрение днес.

Междувременно, в Европа, италианският антитръстов орган глоби Meta с 35 млн. евро за „нелоялни търговски практики“.

Това може да е дребна сума за компанията на Зъкърбърг, но е още един знак как в наши дни антитръстовите правила и тези за защита на личните данни се преплитат.

Нарушението на Meta тук е, че не е информирала по подходящ начин потребителите, които се регистрират в Instagram, че личните им данни ще бъдат използвани за търговски цели. Meta заяви, че не е съгласна с глобата и преценява възможностите си за ответни действия.

И накрая, встрани от света на антитръстовите правила, беше съобщено, че бившият инженер от Meta на име Ферас Хамад съди компанията за дискриминация и неправомерност във връзка с уволнението му през февруари.

Според Reuters палестинско-американският инженер твърди, че е бил уволнен, след като „се е опитал да помогне за отстраняването на грешки“, които са потискали палестинските публикации в Instagram.

Хамад също така твърди, че служителите, които са използвали вътрешните комуникационни системи, за да споменат смъртта на свои роднини в Газа, са открили, че съобщенията им са изтрити, а също така, че Meta е разследва свой персонал за използване на емотикона с палестинското знаме, но не и тези с израелското или украинското знаме.

Meta все още не е коментирала съдебния иск на Хамад.

Това не е първият случай, в който Meta се сблъсква с обвинения в цензуриране на служители, опитващи да се изкажат в подкрепа на палестинците, в контекста на войната между Израел и Газа. Миналия месец около 200 служители сигнализираха главния изпълнителен директор Марк Зъкърбърг, за да осъдят предполагаемата практика, а групи за защита на правата на човека проведоха координирани онлайн протести в тяхна подкрепа.