По-рано тази година компанията за финансови услуги Klarna съобщи, че нейният агент с изкуствен интелект, базиран на OpenAI, е поел две трети от чатовете с клиенти и върши работа, равна на тази на 700 човека на пълен работен ден. Това се е случило само след един месец работа.

Александър Квам, главен изпълнителен директор на стартиращата компания Echo AI, коментира пред CNBC, че съобщението на Klarna от февруари може да е било първият признак, че агентите с изкуствен интелект „изживяват своя ChatGPT момент“.

OpenAI пусна публично ChatGPT в края на 2022 г., давайки на обществеността възможност да се запознае с това как новите генеративни чатботове с AI могат да предоставят много по-задълбочени, креативни и „човешки“ отговори на уебзапитвания в сравнение с традиционното онлайн търсене - начинът, по който потребителите търсеха информация в интернет през предходните 25 години. Google, Microsoft и други последваха примера им с конкурентни продукти.

Индустрията бързо премина отвъд текстовите отговори към генерираните от AI снимки и видеоклипове. Сега настъпва възходът на агентите с изкуствен интелект.

Вместо просто да предоставят отговори - сферата на чатботовете и генераторите на изображения - агентите са създадени за продуктивност и за изпълнение на задачи. Те са инструменти на AI, които са в състояние да вземат решения, за добро или лошо, „без да има човек в цикъла“, казва Квам.

Грейс Исфорд, партньор в компанията за рискови инвестиции Lux Capital, посочва, че се наблюдава „драматично увеличение“ на интереса на технологичните инвеститори, когато става въпрос за стартиращи компании, фокусирани върху изграждането на агенти с изкуствен интелект. Те са набрали стотици милиони долари и оценките им се покачват заедно с по-широкия пазар на генеративен AI.

Генеративният AI избухна през 2023 г., като в близо 700 сделки бяха инвестирани 29,1 млрд. долара, което представлява над 260% увеличение на стойността на сделките спрямо предходната година, според PitchBook. В същото време инвестиционният пейзаж, който не е свързан с AI, е в продължително затишие вече повече от две години след рекордните финансирания по време на пандемията. И ако 2023 г. беше годината на пика на шума около AI, то 2024 г. е годината на ранните внедрявания.

„След въвеждането на ChatGPT на пазара наистина се появиха множество иновации“, коментира Джаред Спатаро, корпоративен вицепрезидент на Microsoft за AI на работното място. Технологичният гигант е най-големият поддръжник на OpenAI и е инвестирала милиарди долари в свои собствени модели и продукти за генеративен изкуствен интелект, в допълнение към милиардите, които е вложила в разработчика на ChatGPT.

Терминът „агенти на изкуствен интелект“ не е ясно дефиниран в технологичния сектор. Експертите от бранша като цяло разглеждат агентите като стъпка отвъд чатботовете, тъй като те обикновено са предназначени за специфични бизнес функции и могат да бъдат персонализирани по големите модели на AI. Спомнете си за J.A.R.V.I.S., многостранния AI асистент на Тони Старк от вселената на Marvel.

AI агентите често се описват като усъвършенствани генеративни AI инструменти, които могат да изпълняват многоетапни, сложни задачи от името на потребителя и да генерират свои собствени списъци със задачи, така че да не се налага потребителите да ги превеждат стъпка по стъпка през процеса.

„Асистентът не просто ви дава отговор, а автоматизира поредица от стъпки“, казва Франсоа Аженстат, главен продуктов директор в компанията за дигитални анализи Amplitude.

Как играят Microsoft и Google

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви по време на разговор за приходите по-рано тази година, че иска да предложи агент с изкуствен интелект, който може да изпълнява все повече задачи от името на потребителя, въпреки че предстои „много работа“. Ръководители от Meta и Google също изтъкнаха работата си по стимулиране на AI асистентите да стават все по-продуктивни.

По време на I/O през май Google обяви Project Astra - най-новият проект на компанията, насочен към нейния AI асистент, който се изгражда от звеното за изкуствен интелект DeepMind. В демонстрационния видеоклип на Google асистентът, използвайки видео и аудио, успя да помогне на потребителя да си спомни къде е оставил очилата си, да прегледа код и да отговори на въпроси за обект, който му беше показан. Засега това е само прототип, но главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай заяви, че се надява да го внедри сред потребителите по-късно тази година.

Демонстрацията се състоя ден, след като OpenAI показа подобен аудио разговор с ChatGPT, позиционирайки го по-скоро като асистент с изкуствен интелект, който може да функционира като събеседник, езиков преводач, учител по математика и съавтор на код.

На конференцията за разработчици Build Microsoft обяви партньорство с Cognition AI, което ще предостави на клиентите собствения AI агент на стартъпа, наречен Devin. Cognition определя Devin като „първия софтуерен инженер с изкуствен интелект“. Devin бързо предизвика вълнение в социалните медии заради способността си да се справя с многоетапни процеси. Вместо просто да генерира обикновени редове код, Devin създава процес за решаване на проблеми, пише кода, тества го и след това го изпраща.

Отвъд ChatGPT

Мартин Кон, оперативен ръководител на стартъпа за корпоративен изкуствен интелект Cohere, посочва, че агентите с изкуствен интелект биха могли да започнат да извършват дейности като резервиране на самолетен билет и заплащането му, изчисляване на лихвен процент по заем, изпращане на имейли и актуализизации в Salesforce.

Досега инструментите до голяма степен бяха ограничени до задачи като подпомагане на писането на код. В GitHub на Microsoft например приблизително 46% от целия код „на всички езици за програмиране“ е генериран от изкуствен интелект, пише главният изпълнителен директор Томас Домке в блог публикация в началото на 2023 г.

Макар че границата между инструмент за кодиране с AI и истински агент с AI е неясна, повечето експерти казват, че определящата характеристика на агента е, че той излиза далеч извън рамките на един-единствен случай на употреба и започва да се доближава до всеобхватен личен асистент.

Anthropic и други стартъпи вече работят за постигането на тази цел. Първата стъпка е да се даде на чатботовете им възможност да взаимодействат с външни инструменти и услуги от името на клиента.

Спатаро от Microsoft казва, че процесът на разработване на кодовия агент Copilot на неговата компания е бил „като да бъдеш привързан към ракетен кораб“. Голяма част от това, което прави Microsoft, според него, е да се премине от едно- или двустъпкови задачи към многостъпкови такива. Това може да включва преглед на календара на потребителя и 30-секундно предложение за това, какво да се приоритизира през деня.

Фред Хавемайер, ръководител на отдел „Изследване на изкуствения интелект и софтуера в САЩ“ в Macquarie, пише в неотдавнашна бележка до инвеститорите, че компанията очаква с нетърпение да види повече агенти с изкуствен интелект.

„Смятаме, че агентичният AI, който може да се самонасочва към изпълнението на задачи, ще бъде инструментът, който ще отключи стойността на GenAI за обикновените потребители“, пише Хавемейер.

Ромен Хюе, ръководител на отдела за опит на разработчиците на OpenAI, на свой ред, коментира, че концепцията за агенти с AI се е появила на фокус миналата година, но хората бързо са осъзнали, че има много работа да се свърши, за да се направят инструментите по-автономни.

„Имаме модели, които стават все по-мощни, така че сега можем да улавяме намеренията на потребителите много по-добре от преди, но също така сме все още на доста ранен етап на това пътешествие за изграждането на агенти“, обяснява Хует.

Според него големият напредък ще бъде, когато агентът с изкуствен интелект ще може да познава предпочитанията ви и „да предприема действия от ваше име“, без да ви пита.

Стартъпи набират големи суми

Стартъпите за агенти с изкуствен интелект набират големи суми пари от инвеститори. Това не са финансирания за над милиард долара, които се насочват към компаниите, предлагащи модели на изкуствен интелект, но оценките изпреварват значително основните бизнес показатели.

Adept, която се ръководи от възпитаници на OpenAI и Google, получи оценка от над 1 млрд. долара миналата година. Компанията казва на уебсайта си, че нейната технология „се ориентира в сложността на софтуерните инструменти, така че да не се налага да го правите вие“.

H, френски стартъп за агенти с изкуствен интелект, набра през май начален кръг от 220 млн. долара от инвеститори, сред които Amazon, Samsung, UiPath и бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт.

Artisan AI, подкрепен от Y Combinator стартъп, работещ върху агенти с изкуствен интелект, които определя като „служители с изкуствен интелект за предприятия“, наскоро завърши начален кръг от 7,3 млн. долара и твърди, че досега е включил повече от 100 компании. Основателят и главен изпълнителен директор на Artisan AI Джаспар Кармайкъл-Джак коментира, че не е било възможно да се започне работа по истински агенти с изкуствен интелект преди 2022 г., защото тогава чатботове като ChatGPT за първи път са направили възможно взаимодействието на обикновения потребител с такива инструменти.

„Хората говорят за това, че пазарът на рисков капитал като цяло е намалял“, казва Кармайкъл-Джак. „Но за нас сега е като 2021 г. при стартъпите с изкуствен интелект.“

Брадън Хенкок е работил във Facebook Research и в Лабораторията за изкуствен интелект в Станфорд, преди да стане съосновател на Snorkel AI през 2019 г. Той казва, че пазарът се намира в „подобен хайпцикъл“ като този на самоуправляващите се автомобили. И на по-широките агенти на AI по същия начин ще им отнеме много време, за да навлязат в масовия сектор. По думите му агентите трябва да бъдат „многократно“ по-добри, преди хората „да са готови да приемат да включат нещо на автопилот“.

Когато става въпрос за технология, която да се подписва от ваше име и да прави парични преводи, „летвата е много висока“, казва той.

Тригодишният стартъп на Канжун Циу, Imbue, е оценен на повече от 1 млрд. долара, с подкрепата на Alexa Fund на Amazon и Ерик Шмидт. Въз основа на собствените проучвания на потребителите на компанията, Циу посочва, че настоящата характеристика на агентите с изкуствен интелект - като общо взето интелигентни лични асистенти, които се справят с делегирани задачи - не е това, което потребителите всъщност искат, тъй като по замисъл те „не са напълно надеждни“.

Imbue разработва начини за хората да създават свои собствени софтуерни агенти с изкуствен интелект - без кодиране - които да работят във фонов режим за техните персонализирани нужди, независимо дали става въпрос за създаване на начин за следене на новините или за изграждане на бот за резервиране на пътувания. Тези видове модели на AI няма да се нуждаят от обучение по потребителски данни, тъй като всеки случай на употреба ще бъде персонализиран.

Вместо да се делегират задачи на агент, създаден от компании като OpenAI или Google, който би бил централизиран и контролиран от тези компании, Imbue си представя агенти, които предоставят контрола в ръцете на потребителите.