Общият награден фонд на Уимбълдън тази година ще достигне рекордните 50 милиона паунда (59 милиона евро), разкриха представители на All England Club.

Шампионите на сингъл от 2024 г. ще спечелят по 2,7 млн. паунда (3,2 млн. евро), а дори загубил състезател от първи кръг може да получи утешителна награда от 60 000 паунда (71 000 евро), пише Euronews.

Общата сума на предлаганите награди е с 5,3 млн. паунда (6,3 млн. евро) повече от миналата година, което представлява увеличение с 11,9%.

Чековете на победителите са по 350 000 паунда (414 000 евро), което представлява скок с 14,9% спрямо миналата година.

Общият размер на наградния фонд на шампионата през последните 10 години се е удвоил - от 25 милиона паунда (29,6 милиона евро) през 2014 г. до тазгодишната награда.

При обявяването на новината Дебора Джеванс, председател на All England Club, заяви:

"До началото на тазгодишния шампионат остават броени дни и аз съм щастлива да обявя рекорден награден фонд от 50 млн. паунда, с увеличения за играчите във всеки кръг и във всяко състезание.

Особено съм доволна, че за първи път успяхме да увеличим наградния фонд за състезанията за инвалидни колички и четириколки на 1 милион паунда.

Интересът към посещението на Уимбълдън никога не е бил по-голям, с безпрецедентно търсене на билети чрез публичния ни вот и корпоративното гостоприемство.

Процъфтяващият и успешен шампионат ни дава възможност да се отблагодарим: на спорта, на местната общност и да инвестираме стратегически за бъдещето."

Турнирът започва в понеделник, 1 юли и приключва в неделя, 14 юли.