Съоснователят и главен изпълнителен директор на Sixth Street Алън Уаксман държи всички да знаят, че тя е нещо повече от компания за частни капиталови инвестиции.

"Ние сме най-гъвкавата платформа за инвестиране в частен капитал в света", казва 49-годишният предприемач, изглеждащ по-млад с тъмносивата си качулка и дънки.

Визията му по-скоро навява усещане за рисков капитал, отколкото за Уолстрийт, което вероятно не е случайно, пише Fortune.

"Никой около мен не прави нищо, свързано с това, което правя аз. Имам съвсем различна гледна точка към пазарите, отколкото ако бях в Ню Йорк, където са всички финансисти", обяснява Уаксман, който живее в района на залива със семейството си и допълва, че всички около него са обсебени от технологиите и AI, което много му харесва.

От основаването през 2009 г. Sixth Street до голяма степен остава встрани от публичното внимание, с изключение на това от Уолстрийт.

Базираната в Сан Франциско компания е известна със стратегията си за растеж чрез два фонда. През 2019 г. дебютният фонд за растеж придобива миноритарни дялове в компании и събира 2,2 млрд. долара. Сумата се удвоява до 4,4 млрд. долара с втория през 2022 г. Инвестициите включват Airbnb, Keyfactor, MasterControl и MDLIVE.

Sixth Street е известна и с огромния, многостратегически вечнозелен пул от частен капитал за 27 млрд. долара, наречен TAO, който е по-голям от повечето фондове за дялово участие.

Той засенчва 24-те млрд. долара, набрани от десетия водещ фонд на EQT през февруари и 26,2 млрд. долара, събрани от осмия водещ фонд на Blackstone през 2020 г. (В момента най-големият фонд за дялови инвестиции в Европа/Америка е деветият на CVC, който събра 28 млрд. долара през юли 2023 г., уточнява Fortune).

TAO е с отворен край, което означава, че е безсрочен и гъвкав – може да прави краткосрочни или дългосрочни инвестиции и така позволява на Sixth Street да инвестира в почти всичко.

Той играе роля в една от най-големите инвестициионни сфери на Уолстрийт: спортните франчайзи.

Алтернативните инвеститори, включително тези в частен капитал, се превърнаха в едни от най-активните купувачи на спортни отбори, главно поради рязко растящите им оценки. Sixth Street притежава дялове във футболния отбор Bay FC от NWSL и в отбора San Antonio Spurs от НБА. (Компанията притежава и част от телевизионните права на ФК Барселона и стадиона на Реал Мадрид в испанската висша футболна лига).

Със своите 75 млрд. долара активи Sixth Street е по-голяма от много други компании за дялово инвестиране и е по-млада, по-технологична и по-гъвкава от конкурентите си, което е точно целта на Алън Уаксман. Някои смятат, че Sixth Street ще се възползва от затоплящия се пазар на IPO и съвсем скоро ще пусне акции на борсата.

Но собственикът ѝ твърди обратното. "Това не е на радара. Бъдещите ни планове са да продължим да правим това, което и сега. Опитваме да постигнем резултати за нашите инвеститори."

Няма случайни неща

Преди да стане съосновател на Sixth Street преди 15 години, Уаксман прекарва десетилетие в Goldman Sachs като главен оперативен директор на звеното за специални ситуации (AmSSG). През 2006 г., на 30-годишна възраст, става един от най-младите партньори в историята на компанията.

В началото на 2000-те години Goldman Sachs е един от най-големите небанкови кредитори.

"Ние бяхме 10 000-килограмовата горила в този свят", казва Уаксман. В Goldman AmSSG той използва баланса на инвестиционната банка, за да сключва сделки, което ѝ позволява да прави различни инвестиции, включително в частен капитал, пряко кредитиране и капитал за растеж.

За разлика от фондовете за дялово участие, които имат много инвеститори, AmSSG има само един LP: Goldman. Уаксман и колегите му от AmSSG се научават да мислят първо за себе си като за инвеститори. "Израснахме с пълна гъвкавост относно това къде да инвестираме", казва той.

Напуска през 2008 г. и година по-късно Sixth Street става факт. Държи да има същата гъвкавост като в Goldman, но иска да избегне инвеститорските влиятелни структури и феодални зони на компаниите с дялово участие. Такива "не създават най-добрите решения с течение на времето", твърди предприемачът.

Sixth Street започна да функционира като филиал на TPG, специализирана глобална платформа за инвестиране в кредити. TPG има миноритарен дял и отпуска 2 млрд. долара на Sixth Street, която по това време действа като "компания в компанията", обяснява самият Уаксман.

Тя контролира и управлява самостоятелно дейността си като филиал на TPG, но скоро става твърде голяма и се появяват опасения за възможна конкуренция за сделки директно с TPG. Двете структури осъзнават, че има потенциал за припокриване и се договарят на раздяла по взаимно съгласие. През май 2020 г. Sixth Street, която разполага с около 34 млрд. долара, обявява независимост. "След това се разраснахме експоненциално", категоричен е Уаксман.

Близо две години по-късно, през януари 2022 г., TPG става публична компания. Наследената частна структура на TPG все още има дял в Sixth Street, но холдингът е намалял спрямо първоначалната инвестиция. TPG отказа коментар.

От една кръвна група

Sixth Street се превръща в убежище за бивши мениджъри от Goldman Sachs, работили с Уаксман – звезден отбор, включващ: Мартин Чавес, съдружник и зам.-председател, (член на борда на Alphabet); Адам Корн, съдружник и главен информационен директор и Джулиан Солсбъри с над 25 години в Goldman. Той става част от Sixth Street като съизпълнителен директор през януари. В момента цялата компания наброява около 600 души.

Редица инвеститори и висши мениджъри, интервюирани от Fortune, казват че са чували за Sixth Street, но не знаят почти нищо за нейните стратегии. "Sixth Street е сбор от бивши хора от Goldman, които са креативни и умни", коментира един от тях.

Sixth Street не може да бъде определена лесно. Дали това е компания за частни капиталови инвестиции или частен кредитор, или инвеститор в инфраструктура, или може би инвеститор в недвижими имоти? "Да", отговаря Уаксман. "От първия ден, в който я създадохме, знаехме, че ще сме в много различни бизнеси."

Друг силен актив на Sixth Street е дейността ѝ по директно кредитиране, като тя предоставя заеми от 50 млн. до 2,5 млрд. долара на компании с голяма и средна пазарна капитализация. Ръководител на конкурентен заемодател отбелязва, че Sixth Street "много, много бързо предприема действия... много твърди бизнесмен."

И въпреки че е голяма компания, тя подбира внимателно, когато става въпрос за директно кредитиране, допълва изпълнителният директор. "Те могат да отпуснат много пари, ако харесат дадена сделка, но не са от най-активните кредитори."

От първичното си публично предлагане досега Sixth Street е генерирала обща историческа възвръщаемост от 276,2% в сравнение с 206,1% възвръщаемост за S&P 500 за същия период, се посочва в презентация за инвеститори от март.

В бъдеще компанията се надява да сключи повече спортни сделки, въпреки че правилата на лигата NFL не позволяват на институциите да инвестират пряко. Но там, където има воля – има и начин. "Никога не казваме "никога", заявява Алън Уаксман. "Всичко винаги е на масата."