Винаги хладнокръвна и сдържана, Ига Швьонтек не изглежда развълнувана от триумфалните върхове и драматичните спадове на корта.

Но моментът на изключение настъпва, когато научава, че ще бъде коронована за номер едно в световния професионален тенис.

"Спомням си, че това беше разтърсващо. Плаках в продължение на 20 минути.", споделя младата състезателка.

Този сълзлив момент на размисъл преди две години е само началото.

Откакто се изкачи на върха на ранглистата, полската звезда е доминираща сила в женския тенис, като печели 16 титли и само веднъж слиза от първото място за 8 месеца миналата година. Тя е ненадмината в умението да помита съперничките си по брутален начин, а навикът ѝ е да печели сетове с 6:0 и 6:.

В настоящата ера на женския тенис никоя състезателка не е постигала толкова много за толкова кратко време и дори Ига признава, че успехът ѝ е изненада.

"Честно казано, трудно е да го осъзная, защото всичко се случи толкова бързо", казва тя пред CNN. "Когато бях по-млада, дори не очаквах да съм в топ пет, да не говорим) за такива статистики.Със сигурност се гордея със себе си и с отбора, защото без тях не бих стигнала дотук."

Швьонтек е най-резултатна на предпочитаната от нея настилка - глина, а Откритото първенство на Франция, където е трикратна шампионка, е любимият ѝ турнир от четирите от Големия шлем.

Но да си номер 1 в света и да завоюваш толкова много успехи идва със своите предизвикателства, особено когато си единственият играч в жребия, когото всички искат да победят.

"Понякога това усещане ме обзема малко извън корта или когато анализирам мачовете и виждам, че тези играчи са били супермотивирани, повече от обикновено, когато са играли срещу мен", казва Ига.

"Но от друга страна, когато си на корта, нямаш време да мислиш за такива неща... Най-добрият начин, честно казано, е наистина да се действа стъпка по стъпка, да не се гледа жребият и да не се мисли какво може да се случи на четвъртфинала или полуфинала, защото има още дълъг път до края."

След като прекарва над 100 седмици като номер 1, тя свиква с допълнителното напрежение и отговорности, свързани с това да бъдеш най-високопоставеният играч в света. Процесът обаче е крива на обучение: освен че трябва да се справя с високите очаквания за всеки турнир, към нея има и повишено внимание от медиите и изисквания на разширяващото се портфолио спонсори.

За един интроверт, както тя самата се описва, това не винаги е лесно.

"Хората приемат, че съм интроверт и понякога обичам нещата да са тихи и да няма много шум около мен", казва Швьонтек. "Опитваме да се успокоим и да управляваме добре всички тези задължения, за да не е прекалено много за мен".

Един от начините да се справи с това е работата в тясно сътрудничество със спортния психолог Дария Абрамович, която пътува по целия свят като част от треньорския екип на Швьонтек.

Фокусът е насочен предимно към постиженията – подобряване на концентрацията, справяне в среда с високо напрежение и научаване как да се запази спокойствие на корта.

Но влиянието на Абрамович се простира и отвъд това.

"Когато започнахме да работим през 2019 г., аз бях много, много интровертна. Тя ми помогна да се чувствам по-комфортно в света около мен и мисля, че без тази част от работата нямаше да мога да се справя с цялото това напрежение и внимание, което получаваш, когато станеш световен номер 1. Тя е от хората, които ми казват: "О, Ига, мисля, че се занимаваш с прекалено много неща, трябва да се съсредоточиш върху играта си в момента, защото виждам, че ти е по-трудно да се концентрираш", споделя тенис звездата.

Сред списъка ѝ със спонсори вече са Porsche, Rolex, LEGO - което тя използва като част от психическата си подготовка, и козметичната марка Lancôme, с която тя е първият спортист, подписал договор за посланик в цял свят.

Миналата година стана първата спортистка, спонсорирана от марката за спортно облекло On и помогна за разработването на нова гама на компанията за специално за тенис. "Отвъд номер 1", късометражен филм, продуциран от On за нейното изкачване до върха на тениса, излезе на екран преди седмица.

Като се има предвид постоянният й успех през последните години, не е изненадващо, че Швьонтек привлича толкова много внимание от спонсорите.

Миналата година тя беше обявена за най-високоплатената спортистка на Forbes, като е спечелила 23,9 млн. долара - 9,9 млн. от наградни фондове и 14 млн. долара извън корта. Тенисистки, сред които Ема Радукану, Наоми Осака и Арина Сабаленка, съставляват 9 от първите 10 и 12 от първите 20 в списъка на Forbes.

"Тя наистина е първият играч след оттеглянето на Серена Уилямс и Мария Шарапова, който е постоянен всяка седмица и се бори за спечелването на турнири от Големия шлем всеки път, когато излезе на корта", обяснява Макс Айзенбуд, агент на Швьонтек в IMG.

"Мисля, че тази последователност в играта със сигурност я е отделила и я е направила много привлекателна за потенциалните спонсори. Марките харесват това, че тя е истинска – такава, каквато е. Когато навлезеш в социалните медии, в целия този свят на инфлуенсърите, не винаги е така с истинността.", допълва той.

За Ига тази "истинност" означава да говори открито за обожанието към Тейлър Суифт, за манията по LEGO – миналата година за рождения си ден получи макет на Колизеума в Рим, или за четенето в парка. Харесва автобиографиите на Андре Агаси и Линдзи Вон, но като цяло предпочита художествената литература.

"Понякога имам твърде много тенис около мен", признава с усмивка интровертната тенис звезда.