Новият хорър на Netflix "Под Париж" идва от нищото, но вече плаши зрителите до смърт.

Филмът, който стана хит на стрийминг платформата, е от категория "Б" и е заснет по каноничните правила на продукциите за кръвожадни чудовища в подводната зона.

Режисьорът Ксавие Генс ("Бандите на Лондон") разказва историята на океанографка на име София, шепа полицаи и група активисти за опазване на околната среда, които откриват, че акула-убиец е мутирала, пропътувала е хиляди километри и се е установила в река Сена, готова да се храни с непредпазливи парижани.

Но може ли този сценарий наистина да се случи

Time Out търси мнението на Джеймс Райт, старши куратор в лондонския аквариум SEA LIFE, който да отсее научните факти от фиикцията в сюжета на "Под Париж".

Мисията на морския биолог София е да проучи влиянието на Голямото тихоокеанско петно от отпадъци върху поведението на акулите.

Влиянието се оказва значително: акулата, наречена Лилит, е мутирала и пораснала до внушителните седем метра. Тя е развила и вкус към хората. Най-вече тези от Франция.

Три години по-късно София вече е в Париж. Оказва се, че и Лилит е доплувала до Сена и се е настанила в тъмните катакомби на реката. По-лошата новина е, че в града се готви голям триатлон, който няма как да бъде спрян заради няколко мистериозни смъртни случая на трупове с белези от ухапвания на акули.

София, природозащитничката Мика и полицейският водолаз Адил правят ужасяващо откритие: Лилит е успяла да се размножи сама и нейното акулоподобно потомство е на свобода в реката...

Базиран ли е филмът на истинска история

Категорично не. В този филм има толкова научни факти, колкото и в "Извънземното", казва Райт.

Старши кураторът на Лондонския аквариум подчертава, че акулите не са "безмозъчни убийци" и не биха се впуснали агресивно да нападат група хора - както се случва, когато Лилит и нейното потомство се нахвърлят върху триатлонистите в "Под Париж".

"Акулите имат импулси, които им позволяват да усещат промените в налягането във водата, както и изпълнени с течност електрорецептори, наречени Ампули на Лоренцини, така че ако акула плува под множество хора, тя ще получи безброй електрически импулси и шумови вибрации. Ако вие бяхте акула в този сценарий, щяхте да се движите в обратна посока", казва експертът.

Идеята за масово нападение от акули е също толкова налудничава. "Акулата няма да се нахвърли върху стотина плуващи хора", казва Райт.

Каква акула плува в Сена

Акулата, изобразена в "Под Париж", е огромна, 7-метрова акула мако, рядък антагонист във филмов поджанр, в който обикновено преобладават големите бели акули ("Челюсти", "Плитчини"), рифовите акули ("Открити води") и дори праисторическите мегалодони ("Мега").

Тези бързи като куршуми океански хищници имат известен опит като холивудски злодеи благодарение на филма "Дълбоко синьо море", в който, както и тук, мутират в машини за убиване.

Но експертът е изненадан, че французите са избрали мако за този филм. По думите му, този вид прилича повече на голям бял рибок. Те нямат бързината и ловкостта на кръвожадните си родственици. Срещат се в наши води, но са океански пелагични скитници, които мигрират.

Биха ли нападнали човек? Нападение от акула мако вероятно би било защитна или объркана реакция - казва Райт.

"Те нямат зъбите на тигровата акула или на Голямата бяла акула, за да започнат да късат плът от хората. Ако можех да избирам дали да бъда в аквариум с акула мако или в заграждение с шимпанзе, знам къде бих предпочел".

Могат ли акулите да се размножават безполово

В "Под Париж" се изказва ужасяващата идея, че подобно на Годзила във филма от 1998 г., Лилит може сама да създаде гнездо с малки акули. Тази част от филма е повече от правдоподобна, защото е известно, че акулите се размножават без партньор. Това не е в сферата на научната фантастика, обяснява Райт.

"Нисшите гръбначни животни имат способността да се възпроизвеждат без партньор чрез процес, наречен партеногенеза", допълва ученият.

Могат ли акулите да влязат в градски водопровод

Те могат и го правят в някои приливни канали като река Бризбейн. Но не очаквайте да видите големи акули в по-малко солени европейски реки като Темза и Сена - най-малко пък мако. Тя е много визуален хищник, така че няма да иска да плува в мръсни реки, както би направила бичата акула.

Експертното мнение за "Под Париж":

"Насладете се на екшъна, треперете от ужас, свивайте длани от страх, но не забравяйте, че всичко е измислица."