Тази вечер Грузия ще се изправи срещу Турция в исторически мач, който се очаква да обедини страната след месеци на социални вълнения.

Кавказката страна с население от 3,7 млн. души спечели мястото си в най-големия европейски футболен турнир след инфарктен плейоф срещу Гърция и сега е обхваната от футболна треска.

"Това е много важен ден за Грузия", коментира репортерът на Euronews Georgia Джорджи Саназе. "За нас е сбъдната мечта да бъдем на Европейското първенство, всички са много развълнувани."

Безспорен лидер на грузинския национален тим е Хвича Кварацхелия. 23-годишното крило вкара 15 гола в 30 мача и беше от решаващо значение за осигуряването на историческата трета титла на италианския Наполи в Серия А през сезон 2022-23.

Момент на надежда във времена на социален хаос

Грузинците се надяват, че Евро 2024 ще донесе радост и облекчение на нацията след месеци на политически и социални сътресения, предизвикани от одобряването на противоречив законопроект за "чуждестранните агенти".

Законът беше оприличен на законодателството на Кремъл, тъй като затяга контрола над неправителствени организации, получаващи минимум 20% от средствата си от чужбина и предизвика протести, сблъсъци и арести.

"Беше невероятно усещане, когато се класирахме, улиците бяха пълни с хора със знамена и всички празнуваха. Но веднага след това се потопихме в хаоса на протестите в Тбилиси и в цяла Грузия", допълва репортерът на Euronews.

"Някои играчи от националния отбор, като Буду Живзивадзе и Гиорги Кочорашвили, излязоха публично в протестите срещу правителството, докато тези, които останаха неутрални, получиха критики".

Участието в Евро 2024 като приближаване до семейството на Европа

Грузия отпразнува дългоочакваното събитие, като пусна в обращение специални монети и пощенски марки.

В знак на огромна любов фен на отбора измина 4000 км с мотоциклет за 12 дни, за да достави в тренировъчния лагер във Велберт, Германия гигантско грузинско знаме, покрито с послания за подкрепа.

Тъй като Грузия продължава да бъде кандидатка за членство в ЕС, участието в Европейското първенство не е свързано само с футбол.

"То ни кара да се чувстваме по-близо до европейската общност по някакъв начин. И ако спортът обединява всички, значи може да направи много и в политиката".

"Както Юрген Клоп веднъж каза, работата на футбола е да накара хората да забравят за 90 минути за тревогите си. Надяваме се, че нашият футболен отбор също ще го направи за нас", допълва грузинският журналист.