Владимир Путин е на двудневно посещение в Северна Корея, което започва от днес, съобщиха от Кремъл.

Това е първото пътуване на руския президент в страната от 24 години и най-новият знак за задълбочаващо се сближаване, който предизвиква широка международна загриженост, отбелязва в анализ CNN.

Това е рядко задгранично пътуване за Путин от началото на войната в Украйна през 2022 г. и ключов момент за севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който не е приемал друг световен лидер в Пхенян от пандемията насам.

Очаква се внимателно наблюдаваната визита да затвърди още повече разрастващото се партньорство между двете сили, което се основава на общата им враждебност към Запада и е продиктувано от нуждата на Путин от подкрепа в продължаващата война в Украйна.

След посещението си в Северна Корея, в сряда руският президент ще посети Ханой за още едно двудневно пътуване, което ще покаже връзките на комунистически Виетнам с Русия и вероятно ще предизвика недоумение в САЩ, допълва CNN.

Визитата на Путин в Северна Корея има "много богата" програма, заяви неговият помощник Юрий Ушаков. Двамата лидери планират да подпишат ново стратегическо партньорство, което според Ушаков не е провокативно или насочено срещу други държави, а има за цел да осигури по-голяма стабилност в Североизточна Азия.

Той заяви, че споразумението ще замени документите, подписани между Москва и Пхенян през 1961, 2000 и 2001 г. "Страните все още работят по него и окончателното решение относно подписването му ще бъде формирано в близките часове", каза Ушаков, цитиран от руската държавна медия РИА.

Сателитни снимки от Planet Labs и Maxar Technologies показват подготовката за голям парад на централния площад в Пхенян. На една от тях се вижда трибуна, която се изгражда от източната страна на площад "Ким Ир Сен" - мястото, където се провеждат всички големи паради в Северна Корея. На друга снимка, направена на 5 юни, се вижда как севернокорейците тренират различни маршове.

На този фон, говорителят по националната сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че администрацията на Байдън не е "загрижена за самото пътуване", но добави: "Това, което ни притеснява, са задълбочаващите се отношения между тези две страни."

САЩ, Южна Корея и други страни обвиниха Пхенян, че през последните месеци предоставя значителна военна помощ на Русия, а наблюдатели изразиха опасения, че Москва може би нарушава международните санкции, за да подпомогне Пхенян в зараждащата се военна сателитна програма.

И двете страни обаче отричат износ на севернокорейски оръжия.

Посещението на Путин е реципрочно на това на Ким от миналия септември, когато севернокорейският лидер пътува с бронирания си влак до далекоизточен регион на Русия, където посети завод за производство на изтребители и съоръжение за изстрелване на ракети.

Визитата на Путин се случва и в момент, когато напрежението на Корейския полуостров остава високо на фона на засилената международна загриженост за намеренията на севернокорейския лидер, който засили войнствения си език и се отказа от дългогодишната си политика да търси мирно обединение с Южна Корея.

Тази нощ Южна Корея произведе предупредителни изстрели, след като севернокорейски войници, работещи в демилитаризираната зон за кратко преминаха на територията на Юга, по данни на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, като това е вторият подобен инцидент през последните две седмици.

"Партньорство за напредък"

Миналата седмица Ким приветства бъдещето на "значимите връзки и близкото другарство" на страните в послание до Путин, посветено на националния празник на Русия на 12 юни. "Нашият народ оказва пълна подкрепа и солидарност на успешната работа на руската армия и народ", заяви Ким цитиран от официалния вестник "Родонг Синмун".

В статия за изданието, публикувана рано тази сутринт, за да съвпадне с пътуването, Путин благодари на Пхенян, че е показал "непоколебима подкрепа" за войната на Русия в Украйна, и заяви, че двете страни са "готови да се противопоставят на амбициите на колективния Запад".

Той заяви, че те "активно развиват многостранното си партньорство" и ще "разработят алтернативни механизми за търговия, които не се контролират от Запада, съвместно ще се противопоставят на незаконните едностранни ограничения и ще оформят архитектурата на равноправна и неделима сигурност в Евразия".

Срещата на двамата лидери се провежда само няколко дни след тази на върха на Г-7 в Италия, на която присъства украинският президент Володимир Зеленски и на която западните лидери потвърдиха трайната си подкрепа за Украйна и приеха да използват печалбите от замразените руски активи за отпускане на заем от 50 млрд. долара за разкъсваната от войната страна.

След форума на Г-7 последва международна среща на върха за мир в Украйна, на която присъстваха повече от 100 държави и организации, и която имаше за цел да подкрепи визията на Зеленски за мир, като призовава за пълно изтегляне на руските войски от украинска територия.

Ден преди срещата Путин отхвърли тези усилия, като предложи свои собствени условия за мир, включително изтегляне на украинските войски от четири частично окупирани региона и оттегляне на кандидатурата на Киев за членство в НАТО.

Посещението на Путин в Северна Корея се разглежда като възможност да се опита да засили подкрепата на Ким за своята война – цел, която може да стане все по-належаща, тъй като дълго отлаганата американска военна помощ за Украйна влиза в действие.

Миналия месец министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви пред американските законодатели, че предоставянето на севернокорейски боеприпаси и ракети, както и на ирански безпилотни самолети, е позволило на руските сили "да се изправят на крака", припомня CNN.

Между август и февруари Пхенян е изпратил в Русия около 3 милиона 152-милиметрови артилерийски снаряди или над 500 000 122-милиметрови ракети за залпов огън, съобщи Министерството на отбраната на Южна Корея по-рано тази година.

Както Москва, така и Пхенян отричат подобен трансфер на оръжия, като високопоставен севернокорейски служител нарече подобни твърдения "абсурден парадокс".

На въпрос относно опасенията, че Русия обмисля прехвърлянето на чувствителни технологии на Пхенян в замяна на тези стоки, говорител на Кремъл заяви, че "потенциалът за развитие на двустранните отношения" е "дълбок" и "не трябва да предизвиква безпокойство у никого, както и не може да бъде оспорван от никого".

Путин на световната сцена

За последен път Путин посети Северна Корея през 2000 г., първата от мандата си като президент на Русия, където се срещна с предшественика и покойния баща на Ким - Ким Чен Ир.

Сегашното му пътуване до Северна Корея и след това до Виетнам се случва в момент, когато руският лидер се стреми да се утвърди отново на световната сцена, като се опитва да премахне имиджа си на изолиран човек след широко осъдената война в Украйна, отбелязва в анализа си CNN.

Миналия месец руският президент беше на държавно посещение в Пекин, където с китайския лидер Си Дзинпин категорично потвърдиха общата си опозиция срещу световния ред, който според тях е ръководен от САЩ.

Миналата седмица Москва домакинства среща на външните министри на държави, сред които Китай, Иран, Южна Африка и Бразилия, част от групата на най-големите развиващи се икономики БРИКС.

Ходът на Путин да засили връзките с Пхенян е от полза и за Ким, който остава непоколебим от дългогодишните международни санкции заради незаконната си програма за ядрени оръжия.

Посещението на лидера на Русия като една от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН ще даде сигнал на местната аудитория на Ким за неговото глобално влияние и ще му даде възможност да настоява за икономическа и технологична подкрепа от Москва.

Преди това Русия подкрепи международните санкции и подкрепяните от ООН разследвания на незаконната оръжейна програма на Северна Корея, която включва тестове на междуконтинентални балистични ракети с голям обсег, които теоретично могат да достигнат континенталната част на САЩ.

Но очевидно нарастващата ѝ зависимост от Северна Корея и засилващите се търкания със Запада изглежда са променили тази динамика. През март Москва наложи вето на резолюция на ООН за подновяване на независимия мониторинг на нарушенията на санкциите на Съвета за сигурност от страна на Северна Корея.

Има информация, че по време на визитата си, Путин ще отседне в резиденцията Кумсусан в Пхенян, където беше настанен и китайският лидер Си Дзинпин по време на държавното посещение в Северна Корея през 2019 г., допълва BBC.

Според специализирания сайт NK News имотът е построен за няколко месеца, точно навреме за посещението на Си.

Той се намира в близост до Двореца на слънцето Кумсусан, последен дом на бащата на Ким Чен Ун - Ким Чен Ир и дядо му Ким Ир Сен. Снимки на интериора на къщата за гости от севернокорейските държавни медии показват плюшени червени дивани, стени от дървена ламперия и огледален таван с полилеи.

Очаква се Путин да остане една нощ в Северна Корея, преди да отпътува за Виетнам.