Русия ще помогне на Северна Корея да изстрелва сателити, а в замяна Москва ще има пълна подкрепа в "свещената битка" със Запада.

Това стана ясно от коментарите на руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, които се срещнаха на космодрума "Восточний", съобщава Reuters.

На въпрос дали двамата лидери ще обсъдят получаването на доставки от Севера, за да попълнят намаляващите запаси от оръжия и боеприпаси на Москва, Путин отговори, че те ще обсъдят "всички въпроси".

"Затова дойдохме тук", заяви той, когато репортерите го попитаха дали Русия ще помогне на Пхенян да построи спътници.

"Лидерът на КНДР проявява голям интерес към ракетното инженерство, те също се опитват да развиват напредъка си към Космоса".

От своя страна, Ким заяви, че непоколебимата позиция на Северна Корея е да продължи да развива традиционното си приятелство и връзки с Русия.

Путин и Ким се срещнаха на космодрума ВосточнийПредстои разговор между двамата

"За мен е чест, че президентът ни подготви възможност да се срещнем в специална обстановка на станцията за изстрелване, която е в основата на вашата позиция на космическа суперсила и ни даде възможност да разберем в дълбочина пътя напред", заяви севернокорейският лидер.

Той подчерта, че Путин има пълната му подкрепа в "свещената борба", която Москва води "срещу хегемонистичните сили". "Винаги ще подкрепяме решенията на президента Путин и руското ръководство... и ще бъдем заедно в борбата срещу империализма", обърна се чрез преводач Ким към Путин.

Срещата на върха между лидерите на двете страни, които са все по-изолирани в международен план, се следи с повишено внимание от Вашингтон и съюзниците им, които подозират, че те могат да се договорят за търговия с оръжия и отбранителни технологии, отбелязва Reuters.

Москва и Пхенян отричат подобни намерения.

Защо точно космодрум

Изборът да се срещнат на космодрума "Восточний" - символ на амбициите на Русия като космическа сила - беше забележителен, тъй като Северна Корея два пъти не успя да изстреля разузнавателни сателити през последните четири месеца.

"Радвам се, че ви виждам", каза по-рано Путин, докато посрещаше Ким на космодрума – модерно съоръжение за изстрелване на космически ракети в Амурската област в руския Далечен изток. "Това е нашият нов космодрум."

Споделена изолация: Как Русия и Северна Корея създават по-тесни отношенияВойната в Украйна задълбочи изолацията на Русия, което, изглежда, прави Северна Корея по-ценна за нея

Ким постави като свой основен приоритет изстрелването на шпионски спътник, като същевременно настоява неговата ядрена страна да ускори разработването на балистични ракети, безпилотни самолети и бойни подводници.

Преди срещата с Путин, той се написа на корейски език следното послание в книгата за посетители: "Славата на Русия, която роди първите космически завоеватели, ще бъде безсмъртна".

Телевизионни кадри показаха как Путин и Ким разглеждат заедно съоръжението, включително на сградата, в която се сглобява "Ангара" - новата руска ракета-носител. Ускорителят с дължина 42,7 м извежда полезен товар в ниска околоземна орбита.

Ким и ракетите

Малко преди срещата на върха Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег от район близо до столицата Пхенян в морето край източния си бряг.

Според анализатори това е първото подобно изстрелване от страна на КНДР, докато Ким е в чужбина, което показва повишено ниво на делегация и по-усъвършенствани системи за контрол на ядрената и ракетната програма на страната.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че двете страни си сътрудничат в "чувствителни" области, включително във военното сътрудничество, но то не е насочено към други държави и те не бива да се притесняват от връзките на Русия със Северна Корея.

Ким пристигна в Русия с частния си брониран влак във вторник заедно с високопоставени помощници от отбранителната индустрия и военните и заяви, че посещението му подчертава "стратегическото значение" на връзките между двете страни, съобщи държавната информационна агенция KCNA.

Русия опря до Северна Корея за доставки на оръжияПхенян ще доставя снаряди и противотанкови ракети, а ще получи технологии за сателити и подводници

Кои други са в делегацията

Съставът на делегацията на Ким, в която се откроява присъствието на директора на департамента за производство на боеприпаси Чо Чун Рьонг, подсказва, че в дневния ред ще бъде отделено голямо внимание на сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост, смятат анализатори.

Ким би могъл да предложи артилерийски снаряди от големите запаси на Северна Корея, които да попълнят възможностите на Русия в краткосрочен план, но въпросите за качеството на боеприпасите могат да ограничат цялостното въздействие, песимистични са военни анализатори. Южна Корея и САЩ предупредиха, че подобна сделка би нарушила резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия като постоянен член на съвета гласува за одобряване.

Северна Корея е една от малкото държави, които открито подкрепят Русия във войната в Украйна, а миналата седмица Путин обеща "да разшири двустранните връзки във всички отношения по планиран начин чрез обединяване на усилията", допълва Reuters.

Ким вече е в Русия. Ще размести ли срещата му с Путин геополитическия шахСрещата, която се очаква да се състои в Далечния изток на Русия, ще сближи двама все по-изолирани на световната сцена лидери

Петзвездно меню и една президентска лимузина

След срещата на върха на космодрума, Путин и Ким обядваха кнедли от раци, есетра и говеждо месо с руско вино, с което Ким вдигна тост за здравето на Путин и заяви, че е уверен, че руската армия и народ ще победят срещу "злото".

Цитирайки държавната информационна агенция "Россия 1", CNN акцентира с още детайли от менюто на двамата лидери, предвидено за тяхната официална вечеря:

  • салата от патица със смокини и нектарини
  • кнедли с камчатски раци
  • рибена супа от шаран
  • есетра с гъби и картофи
  • говеждо със запечени зеленчуци
  • тайгански боровинки с кедрови ядки и кондензирано мляко
  • Това е втората държавна вечеря, която Русия организира за Ким; държавен прием в негова чест беше организиран по време на посещението му във Владивосток през 2019 г.

    Путин показа на севернокорейския лидер и президентската лимузина от руския производител на луксозни автомобили Aurus.

    Aurus Motors е основана през 2018 г., първоначално за производство на официалните държавни автомобили на Русия. Според уебсайта на компанията лимузината Aurus Senat е официалният президентски автомобил и предлага "балистична защита".