Музикалната легенда Селин Дион се просълзи на сцената, след като получи бурни овации на специалната прожекция на документалния филм "Аз съм: Селин Дион" снощи в Ню Йорк.

"Благодаря на всички вас, от цялото си сърце, за това, че бяхте част от моето пътуване. Този филм е моето любовно писмо до всеки един от вас", каза Дион пред публиката в зала "Алис Тъли" на Линкълн център. "Надявам се да се видим отново много, много скоро.", допълни тя, цитирана от Variety.

Режисиран от Айрин Тейлър, "Аз съм: Селин Дион" описва една година от тежката битка на мегазвездата с рядкото заболяване SPS – Синдром на скования човек. Болестта е неврологично и автоимунно заболяване, което причинява мускулна скованост, възпрепятстваща способността за ходене и пеене.

По време на прожекцията в Ню Йорк Дион изказа благодарност на невроложката си д-р Аманда Пике, като заяви: "тя постигна важен резултат за мен: замени страха ми с надежда".

Фондация "Селин Дион" е обещала 2 млн. долара за създаването на катедра по автоимунна неврология към медицинския кампус "Аншуц" в Университета на Колорадо, а д-р Пике ще бъде първият човек, който ще заеме този ръководния пост, стана ясно на събитието.

Преди прожекцията режисьорката на филма заяви пред Variety, че не е имала "никаква програма" по време на снимките.

"Всеки ден просто отивах с единственото желание да се срещна с нея там, където се намира. Имаше няколко дни, в които мислехме, че ще снимаме, но не го направихме, защото тя просто не се чувстваше готова за това. Така че всеки ден беше различен... Понякога снимането я караше да се чувства по-добре."

Селин Дион сподели, че след публичното обявяване на диагнозата ѝ "много хора" са се свързали с нея - от "фенове до познати, непознати, хора със синдрома на скования човек, хора, които търсят и казват: "Имам ли SPS?".

"Имам отговорността да повиша осведомеността за това заболяване", допълни певицата.

За първи път Дион сподели за болестта си през декември 2022 г., когато обяви чрез видеосъобщение, че трябва да отложи турнето си "Courage", планирано за февруари следващата година.

"Липсва ми да видя всички вас, да бъда на сцената, да свиря и пея за вас. Винаги се раздавам на 100%, когато правя концертите си, но състоянието ми не позволява да ви дам това точно сега.", не скри емоциите си певицата.

След поставянето на диагнозата ѝ Селин Дион направи първата си голяма публична изява на наградите "Грами" тази година, където пожъна бурни овации.

Тя даде първото си телевизионно интервю в едночасовото специално предаване на NBC News "Историята на Селин", където разкри, че преди диагнозата си е приемала до 90 милиграма валиум на ден, за да се изявява пред публика, тъй като да пееш със SPS е сякаш "някой те задушава".

Документалният филм "Аз съм: Селин Дион" беше закупен от Amazon MGM през януари. Първият трейлър беше пуснат през май и показваше архивни и задкулисни кадри заедно с моменти от нови интервюта на звездата.

"Не е трудно да се направи шоу, знаете ли. Трудно е да отмени", казва певицата в трейлъра.

"Работя усилено всеки ден. Но трябва да призная, че това беше борба. Толкова много ми липсва сцената. Хората, те ми липсват. Ако не мога да тичам, ще ходя пеша. Ако не мога да ходя, ще пълзя. Няма да спра."

Премиерата на "Аз съм: Селин Дион" е на 25 юни по Prime Video.