Летовниците на някои от най-шикозните италиански плажове се сблъскват с новите политики на премиера Джорджа Мелони и нейната партия "Италиански братя".

Проблемът е заради активисти на групата Mare Libero (Свободно море), завладяла плажове като осеяния с богаташки вили квартал Позилипо в Неапол или Форте дей Марми – любимо място на звезди от света на модата, където живее и легендарният дизайнер Джорджо Армани, пише Politico.

Активистите се насочват към ивици, които би трябвало да са свободни за всички, след като ЕК многократно нареди на Италия да прекрати доходоносните права, дадени на ресторанти, плажни клубове и барове, за да контролират достъпа до бреговата линия.

Най-разгневени са именно концесионерите на плажовете, ползващи се с подкрепата на Мелони, а на този фон Карло Фиданца, ръководител на делегацията на управляващата партив в Европейския парламент, си позволи да нарече групата "смутители на спокойствието".

За Мелони плажовете са политическо главоболие, което тя наследи от предшественика си Марио Драги, който преди три години реши, че местните власти трябва да обявят търг за концесии на плажове до края на 2023 г. и могат да ги поддържат само, ако са започнали тръжна процедура.

Тактики за забавяне

Правителството на Мелони се опитва да отложи спазването на изискванията с още една година, но е възпрепятствано от съдебни решения. Комисията също предупреди Италия за предприемане на правни действия.

Фиданца заяви пред Politico, че правителството смята, че не е длъжно да се съобрази незабавно с изискванията за отваряне на плажовете, тъй като те съвсем не са малко.

"Искаме да продължим диалога с ЕК, за да стигнем до общо законодателство, което може да вземе предвид тази специфика на нашия туризъм", заяву той само дни преди да бъде преизбран в ЕП с голяма победа за партията на Мелони.

Други губят търпение към тази тактика на забавяне, която идва след години политическо бездействие. Зелените и левите по време на кампанията си за Европарламента призоваха за по-строги ограничения при предоставянето на концесии за плажове, включително 12-годишен срок.

Комисията не вярва на доводите на Фиданца, като в писмо от миналата година заявява, че не вижда доказателства, че на цялата италианска територия "няма недостиг на природни ресурси, предмет на "концесии".

Антонио Капакьоне, адвокат и председател на едно от основните лобита на концесионерите на плажове, е разочарован, че "въпросът все още не е решен" от правителството.

Нещо повече, в момента дори има нов политически натиск за компенсиране на концесионерите на плажове.

Борба за плажовете

Mare Libero продължава да води битката си, плаж по плаж.

Летовниците се насочват към плажове, чиито концеси са изтекли, включително един, в който настоящи и бивши акционери са министърът на туризма Даниела Сантанче и магнатът в моторните спортове Флавио Бриаторе.

Активистите стигнаха и до плажа Остия близо до Рим, където някога организираната престъпност е контролирала концесиите и където настоящите плажни заведения са били атакувани.

Роберто Биаджини, основател на Mare Libero или "лидерът на смутителите на спокойствието", както се шегува той, обяснява, че неговите активисти работят с органа за защита на конкуренцията в Италия, за да следят плажове, които не са спазили крайния срок за откриване на търгове за концесии.

"Те веднага ни дадоха обратна връзка, регистрираха документите и информираха за това кои общини са дали задоволителни отговори на органа, например, че започват процедурите", коментира той.

Италианският орган за защита на конкуренцията обяви този месец, че ще обжалва удължаването на концесията в пет общини и ще подаде жалби срещу няколко други.

"От началото на годината никой не може да каже нищо, ако всеки италиански гражданин си сложи кърпа и забие чадъра си на плажа", категоричен е Биаджини.

Mare Libero планира да продължи с флашмобовете си на плажа, въпреки че политическата реторика се изостря. "Това не е провокация, всеки може се изкъпе в морето, нали", пита риторично Биаджини.