Qatar Airways е най-добрата авиокомпания в света за 2024 г. според новата класация на Skytrax.

За осми път в 25-годишната история на престижните награди, известни като "Оскарите" на търговската авиация, Катар е обявен за най-добра световна компания, съобщава CNN.

"Това е забележително постижение за Qatar Airways да спечели тази титла "Най-добра авиокомпания в света" за 2024 г., като това е осмият път, в който те триумфират", заяви главният изпълнителен директор на Skytrax Едуард Плейстед в изявление за церемонията по награждаването, която събра ръководители на авиокомпании и кабинен екипаж в имение близо до лондонското летище Хийтроу.

"Поздравяваме Qatar Airways за този успех, който трябва да е източник на голяма гордост и удовлетворение за ръководството и персонала на авиокомпанията."

Близкоизточният превозвач изгради силна репутация през последното десетилетие, като помогна на отличеното с много награди международно летище Хамад в Катар да се утвърди като глобален авиационен център, който да предизвика регионалните съперници Дубай и Абу Даби.

Флотът на Катар, състоящ се от 230 самолета, варира от 10-те много обичани суперджъмбо A380 до Boeing 777-300ER, Boeing 787-8 и 787-9, Airbus A350-900 и A350-1000, както и редица самолети с по-малък капацитет.

"Това е момент на гордост за Qatar Airways и за мен е чест да споделя тази награда с моите усърдни колеги", заяви главният изпълнителен директор на авиокомпанията Бадр Мохамед Ал-Миер. "Тази награда е свидетелство за нашата неуморна отдаденост да предоставяме несравнимо обслужване и иновации. Очакваме с нетърпение още победи в бъдеще."

Победата на Катар отрежда второ място за миналогодишния победител Singapore Airlines.

Базираната в Обединеното кралство Skytrax заяви, че гласовете, събрани от анкети на над 21 милиона клиенти от 100 държави за 350 авиокомпании, са били най-близките от началото на наградите през 1999 г., което е наложило повторно преброяване.

Останалите авиокомпании в Топ 10 включват дубайската Emirates на трето място, японската ANA All Nippon Airways - на четвърто, хонконгската Cathay Pacific - на пето, Japan Airlines - на шесто, Turkish Airlines - на седмо, тайванската EVA Air - на осмо, Air France - на девето и Swiss International Airlines - на десето.

Топ 20 най-добри авиокомпании за 2024 г.

1. Qatar Airways

2. Singapore Airlines

3. Emirates

4. ANA All Nippon Airways

5. Cathay Pacific

6. Japan Airlines

7. Turkish Airlines

8. EVA Air

9. Air France

10. Swiss International Air Lines

11. Korean Air

12. Hainan Airlines

13. British Airways

14. Fiji Airways

15. Iberia

16. Vistara

17. Virgin Atlantic

18. Lufthansa

19. Etihad Airways

20. Saudi Arabian Airlines

Имаше и много утешителни награди.

Петкратният победител Сингапур получи наградата за най-добър кабинен персонал – постижение, което старши вицепрезидентът Тан Пи Тек отдаде на "непоколебимата отдаденост и професионализъм" на своите екипи. Сингапур спечели и наградите за най-добро обслужване в първа класа и най-добра авиокомпания в Азия.

Най-добрият кабинен екипаж в света за 2024 г.

1. Singapore Airlines

2. ANA All Nippon Airways

3. Garuda Indonesia

4. EVA Air

5. Cathay Pacific Airways

6. Hainan Airlines

7. Japan Airlines

8. Thai Airways

9. Qatar Airways

10. Malaysia Airlines

Междувременно ANA получи наградата за най-добро летищно обслужване, както и за най-добро обслужване на персонала на авиокомпанията в Азия.

Saudia е най-усъвършенстваната авиокомпания в света, като изпревари на второ и трето място тайванската Starlux и исландската Play.

Топ 10 най-добри нискотарифни авиокомпании за 2024 г.

1. AirAsia

2. Volotea

3. Flynas

4. Transavia France

5. Indigo

6. Vueling Airlines

7. airBaltic

8. Iberia Express

9. Ryanair

10. easyJet

В нискотарифните полети AirAsia отново беше коронована за най-добра авиокомпания - повторение на постижение, което тя прави всяка година от 2010 г.

Сингапурската авиокомпания Scoot е най-добрата нискотарифна авиокомпания за дълги разстояния.

Ръководителят на AirAsia Тони Фернандес заяви, че неизменният успех на авиокомпанията се дължи на работата на кабинния екипаж "Allstars", съчетана със силна лоялност към марката.

"Не се сещам за други компании, които да са постигнали такава победна серия и ние много се гордеем с това", каза той. Посвещаваме тази награда на всички наши "Allstars", които работят неуморно, за да се случи днешният ден, а също и на всички, които ни останаха верни през възходите и паденията, които преживя AirAsia."

В Азия Bangkok Airways получи наградата за най-добра регионална авиокомпания за осма поредна година, Vistara е най-добър превозвач в Индия/Южна Азия, а Fiji Airways е най-добра авиокомпания в Австралия/Тихоокеанския регион.

За шеста поредна година Ethiopian Airlines беше обявена за най-добрата авиокомпания в Африка. Turkish Airlines е най-добрият превозвач в Европа, airBaltic е победител в Източна Европа, а Hainan Airlines е най-добрият в Китай.

За най-добра авиокомпания в Северна Америка беше обявена Delta Air Lines, която получи и наградата за най-добро обслужване на персонала в региона.

Топ 10 най-чисти авиокомпании в света за 2024 г.

1. Cathay Pacific Airways

2. ANA All Nippon Airways

3. EVA Air

4. Qatar Airways

5. Singapore Airlines

6. Asiana Airlines

7. Hainan Airlines

8. Japan Airlines

9. China Airlines

10. Korean Air

В света на повишената информираност след пандемията, първите 10 най-чисти авиокомпании в света са предимно в Азия. Cathay Pacific заема първото място, а след нея са ANA, EVA, Катар и Сингапур.